Landschapsbeheer Fryslân telt aantal broedvogels in houtwallen

Koolmeesjes, de groene specht of het blauwmeesje: ondanks dat het met veel weidevogels slecht gaat, wordt er volop gebroed in de houtwallen in Fryslân. Sinds 2017 monitort Landschapsbeheer Fryslân de diverse soorten broedvogels in houtwallen en elzensingels. "Wij doen alles op gehoor. Je komt met gemak wel zo'n dertig soorten broedvogels tegen."
Lânskipsbehear Fryslân telt tal briedfûgels yn houtwâlen
Het is zaak om tijdens goede weersomstandigheden het land in te gaan. Als het te hard waait, kun je de vogels niet horen. "Ik doe het meeste op basis van het geluid", zegt Gerrit Tuinstra van Landschapsbeheer Fryslân. Op een dag gaat Tuinstra langs zo'n tien tot twaalf houtwallen om te kijken welke broedvogels er hun nest bouwen.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
"Dit is de gekraagde roodstaart", zegt Tuinstra als hij het opvallende geluid van dit vogeltje hoort. "Dat is een soort die met name voorkomt in de Noardlike Fryske Wâlden."
Gerrit Tuinstra van Landschapsbeheer Fryslân
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Het gaat redelijk met de broedvogels in Fryslân, weet Tuinstra. "Ook hier gaan de broedvogels achteruit door intensieve landbouw. Maar juist in de houtwallen doen broedvogels het goed." Om achter de hoeveelheid en verscheidenheid aan broedvogels te komen, worden alle boomwallen in kaart gebracht door Landschapsbeheer Fryslân. "Ook zetten wij er nog een broedcode bij, zodat we precies weten wat er in die houtwallen gebeurt."
Verslaggever Timo Jepkema neemt een kijkje in een houtwal
Volgend jaar wil Landschapsbeheer Fryslân op basis van de monitoringen bekijken of bepaalde broedvogelsoorten achteruitgaan. In totaal zeventig houtwallen per jaar worden in de gaten gehouden.