Fryslân fan Boppen vanaf maandag ook met GPS-tracker te volgen

20 apr 2020 - 17:35

Vanaf maandag vliegen de drones van 'Fryslân fan Boppen' met een zogenoemde GPS-tracker. Dat betekent dat iedereen vanaf maandag kan zien waar de drone op dat moment vliegt. Mensen kunnen zien waar de drone vliegt op basis van deze GPS-tracker van Snakeware.

Het project 'Fryslân fan Boppen' begint met de GPS tracker, omdat vorige week niet goed duidelijk was wanneer de drones over zouden komen. Mensen stonden soms uren te wachten en naar de lucht te kijken. Projectleider Lieuwe Krol legt uit hoe dat kan. "We hebben vorige week ervaren dat we zo nu en dan uitlopen op sommige plekken. Er is zo veel te zien in de dorpen, dat we langer bezig zijn met de drone. Dan is het vervelend voor andere dorpen, waar we later komen. Met de GPS-trakcer kunnen mensen precies zien waar we zijn en wanneer ze naar buiten moeten."

Teleurstelling voorkomen

Krol is zeer te spreken over alle aanmeldingen die hij krijgt. "Het is overweldigend wat mensen allemaal aanmelden qua projecten. Dat maakt dat we soms langer bezig zijn met de drone. Mensen moeten dan lang wachten." Toch krijgt de projectleider ook heel veel positieve reacties. "We krijgen heel veel complimenten. Mensen vinden het mooi dat we dit project zijn gestart. Het brengt weer wat reuring en er is weer wat te doen in het dorp, zeggen veel mensen."

Afstand bewaren

De politie heeft ook contact gehad met de projectleider over de coronamaatregelen. "Wanneer de drone overvliegt, gaan mensen naar buiten en staan ze met te veel bij elkaar. Dat is natuurlijk niet wat wij willen. Blijf daarom zo veel mogelijk in je eigen tuin en houd in ieder geval anderhalve meter afstand wanneer we langskomen."

Projectleider Lieuwe Krol

Route maandag 20 april

Maandag 20 april doen we de eerste Elfsteden-etappe. Wij filmen in plaatsen van Leeuwarden tot Stavoren. Wij vliegen met drie teams, die ieder een deel van de route filmen. Het eerste team vliegt van Leeuwarden (MCL, Huizum, Huizum-West, Vossepark), Weidum naar Scharnegoutum. Team twee vliegt van Sneek (Noordoosthoek, Bomenbuurt, Binnenstad, Lemmerweg-West), IJlst naar Woudsend. Team drie vliegt van Sloten, Balk, Galamadammen, Warns naar Stavoren.

De GPS-tracker is hier te bekijken: fryslanfanboppen.snakeware.nl.

Route dinsdag 21 april

Dinsdag 21 april doen we de tweede Elfsteden-etappe. We filmen in plaatsen van Molkwerum tot Franeker. We vliegen met twee teams die tussen 9.00 en 13.00 elk een deel van de route filmen. Team één vliegt van Molkwerum naar Hindeloopen, Workum, Parrega, Tjerkwerd naar Bolsward. Team twee vliegt van Witmarsum naar Arum, Kimswerd, Harlingen naar Franeker.

Kijk hier voor de routes van de andere dagen komende week.

Jouw eigen dorp in beeld

Mensen genieten er van om Fryslân van boven te zien. De namen van de dorpen waar overheen wordt gevlogen, komen in beeld. De tijdsvakken dat de drones vliegen zijn wat ruimer dan in het begin, zodat er meer luchtbeelden gemaakt kunnen worden.

Zelf ook meedoen?

Iedereen die een actie onderweg opzet, kan het aanmelden via dit formulier. Wij kunnen niet garanderen dat iedereen in beeld komt, de piloten en cameramensen zullen keuzes moeten maken vanwege de beschikbare tijd. Mogelijk onverwachte omstandigheden maken dat mensen (in de dorpen) aan de route rekening moeten houden met een half uur speling, zowel eerder als later.

Let op, de politie vraagt om ook tijdens voorbereidingen voor dit evenement de anderhalve meter en de richtlijnen van het RIVM goed in de gaten te houden!

Foto: Fryslân fan Boppen
(advertinsje)
(advertinsje)