Coronanieuws maandag 20 april: vooruitkijken op persconferentie kabinet

20 apr 2020 - 22:46

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.

  • In Fryslân zijn er in totaal 48 mensen overleden aan het coronavirus en 455 mensen zijn positief getest.
  • Er liggen nog 19 coronapatiënten op de Friese intensive cares en 36 op andere afdelingen in de Friese ziekenhuizen.
  • Bekijk op de kaart de actuele situatie per gemeente.
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Dit liveblog is ook in het Fries te volgen.

22:24
RTL Nieuws: kinderen in groepjes naar school, geen verruiming in noorden.

Volgens berichten van RTL Nieuws zou het advies van deskundigen aan het kabinet zijn dat kinderen weer in kleine groepjes naar school kunnen en dat de horeca tot half mei dichtblijft. RTL Nieuws zegt dat bronnen tegen hen hebben gezegd dat deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) deze adviezen gegeven heeft.

Kinderen zouden in kleinere groepjes, verspreid over de dag, weer naar school kunnen. De schoolvakanties moeten wel ingekort worden. Verder zouden kinderen tot 12 jaar drie keer in de week moeten sporten. De horeca moet tot 16 mei dichtblijven, denkt RTL Nieuws te weten. Evenementen worden tot september of oktober geschrapt. Zorginstellingen zouden de ruimte moeten krijgen om weer 1 of 2 personen aan bezoek toe te laten. Ook musea en dierentuinen zouden met voorwaarden weer wat open kunnen.

Het verruimen van de maatregelen in het noorden van het land zou volgens het OMT geen goed idee zijn, zegt RTL Nieuws.

20:32
55 ziekenhuispatiënten met corona: 19 op IC, 36 buiten IC

Er liggen op dit moment 55 mensen in de Friese ziekenhuizen, dat heeft het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ) bekendgemaakt. Daarvan liggen er 19 op de intensive care's en 36 op andere afdelingen. Zondag waren dat er ook 19 op de intensive care en 38 mensen op andere afdelingen.

Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ) - Foto: ROAZ
17:10
Wim Kleinhuis", directeur Veiligheidsregio Fryslân

Directeur van de Veiligheidsregio Fryslân Wim Kleinhuis geeft aan dat onze provincie niet direct zeggenschap heeft in het overleg met het kabinet. "Wy hebben niet direct wat mee kunnen geven aan het kabinet in het besluit wat zij moeten nemen. Onze voorzitter is met het voorlichtingsbeleid bij elkaar en dan spreken zij met de minister over de maatregelen die dinsdag voorliggen. Daar kunnen zij een advies over geven. Maar wij worden niet rechtstreeks gevraagd naar wat wij ervan vinden."

17:58
Wat doen sportscholen met corona?

Bij binnenkomst krijg je een thermometer tegen je voorhoofd gedrukt. Groen betekent doorlopen en rood niet welkom. Dat is het nieuwe normaal in de sportschool. Om te kunnen voldoen aan de eisen van de anderhalvemetereconomie is dit een van de maatregelen die branchevereniging NL Actief heeft ingesteld.

Bij het Bewegingscentrum Drachten zijn ze er klaar voor. De stickers met de looproutes zijn op de grond geplakt en er is ruim de mogelijkheid de handen te ontsmetten.

Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
17:38
Provinciale Staten willen toeristische bedrijven steunen met 'actieplan'

Provinciale Staten praten woensdag over een actieplan om de Friese toeristische bedrijven door de coronacrisis te helpen. Door de coronamaatregelen bestaat volgens Statenlid Jaap Stalenburg (PvdA) het risico dat meer dan de helft van alle bedrijven omvalt. "Dat is een probleem van de hele mienskip. We moeten zien dat we dat voorkomen", zegt Stalenburg.

De provincie zal nu de banken vragen om de bedrijven meer tegemoet te komen. "We horen van ondernemers dat het heel moeilijk voor ze is om met de banken in gesprek te komen. Daar ben ik erg van geschrokken." Een beroep op de banken van het provinciaal bestuur zou voor meer bereidwilligheid bij financiers moeten zorgen, want de provincie heeft zelf geen geld om horeca, campings en botenverhuurders te redden. "De provincie kan wel het oliemannetje zijn om de bedrijven te helpen waar dat kan", zegt Stalenburg. Het actieplan toerisme is een initiatief van PvdA, VVD, ChristenUnie en D66.

15:03
Swimfun neemt coronamaatregelen

De anderhalvemetereconomie, we horen er alle dagen over. Maar hoe werkt dat in de praktijk, bijvoorbeeld in een zwembad? Bij Swimfun in Joure wordt op dit moment hard gewerkt om het zwembad volgens de coronamaatregelen klaar te maken voor heropening. Mensen kunnen online een blok reserveren waar ze in komen te zwemmen. Er wordt begonnen met kleine groepjes. Bij de wildwaterbaan komt een stoplicht en er worden lijnen aangebracht. Ook moeten mensen zowel voor, als na de tijd thuis douchen en omkleden.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Zwembad Swimfun in Joure bereidt zich voor op de anderhalvemetereconomie

14:53
De laatste stand van zaken
Trefwoorden: 
coronafirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)