ZZP-kok Syb Zijlstra is zijn werk kwijt, maar vraagt geen uitkering aan

19 apr 2020 - 15:00

Als freelance kok ligt het werkleven van Leeuwarder Syb Zijlstra door het coronavirus stil. Maar Zijlstra gaat niet bij de pakken neer zitten. Hij probeert van alles om nog wat geld te verdienen en haalt er ook andere ZZP'ers bij.

ZZP'ers bondelje kreften; streekmiel besoarge

Vanaf zijn 15e jaar is Zijlstra al kok. Twee jaar geleden had Zijlstra nog zijn eigen restaurant in Leeuwarden. Maar daar hield hij mee op, hij verkocht de zaak en ging als ZZP'er verder. Als freelancer gaat hij bij diverse restaurants aan de slag. Maar ook geeft hij les in koken op scholen, is hij betrokken bij fitaliteitsprogramma's van gemeenten en heeft hij een foodtruck waarmee hij en zijn compagnon het land door gaan. "En voor de hobby doe ik het palingroken er ook nog bij," zegt Zijlstra.

Coronavirus

Maar door het coronavirus wordt hij niet meer ingehuurd door restaurants, de scholen zijn dicht en het werk voor de gemeenten ligt stil. En als je ergens op de openbare weg wilt staan met een foodtruck, moet je een vergunning hebben. En die vergunningen worden voorlopig niet verstrekt.

Zijlstra kan niet stilzitten. "Een uitkering aanvragen? Nee, nee. Ik wil niet leven van een uitkering. Ik wil mijn eigen boontjes doppen." Met zijn foodtruckcompagnon Jouke Piet ging hij om tafel zitten. En samen kwamen ze op aardig wat ideeën die in deze tijd nog wel kunnen.

Foto: Omrop Fryslân

Sopsnein

Zo hebben ze Sopsnein. "Mensen kunnen hier op mijn standplaats in Menaam op zondag soep ophalen, op bestelling. En ook op een paar andere locaties in Fryslân is het mijn gelukt om afhaalpunten te maken."

Daarnaast vraagt Zijlstra bedrijven of hij met de foodtruck of de palingroker op hun bedrijventerrein mag staan, want daar hoef je geen vergunning voor te hebben. En volgende week gaan Zijlstra en Piet eten aanbieden met filmpjes erbij. Zo kunnen mensen thuis een restaurant-waardige maaltijd klaarmaken.

Friese ondernemers

En voor alle ingrediënten schakelt Zijlstra veel andere Friese ZZP'ers in. De verse vis komt van Ale de Jager, de groente van Gosse en Sjoukje, etc. "De wat kleinere ondernemers, die normaal gesproken aan de horeca leveren, heb ik gevraagd of ze toch voor mij wat kunnen leveren." En zo biedt Zijlstra nu ook Frysling wijn aan bij zijn maaltijden.

Zijlstra maakt zich nog geen zorgen over de toekomst, al weet hij nog niet of hij wel rond kan komen van de opbrengst akket him noch gjin soargen oer de takomst, al wit er no noch net oft hy wol rûnkomme kin fan de opbringst fan syn ideeën. "Mar just yn de stillere perioaden betink ik wer nije dingen. Dan is dy romte der. Dus foar no fyn ik it wol bêst."

(Advertentie)
(Advertentie)