VIDEO: twee jonge zeearenden bij Koudum

Twee jonge zeearenden zijn uitgekomen op een nest bij Koudum. De vogels zijn voor het derde jaar achtereen in Koudum, vorig jaar kregen ze voor het eerst een jong. Vogelfotograaf Albert Draaijer legde het op film vast.
twa jonge see-earnen by Koudum
It Fryske Gea maakte het goede nieuws bekend. Twee maanden geleden kwamen de zeearenden terug naar Koudum. De eieren zijn eind februari gelegd en de jongen zijn er waarschijnlijk op 7 of 8 april uit gekropen. De jongen blijven tot eind juni op het nest. De roofvogels komen oorspronkelijk uit Duitsland en nestelen sinds 2017 in Koudum in een gebied dat door It Fryske Gea wordt beheerd.
Bij de locatie van het nest van de zeearenden mogen geen mensen komen. It Fryske Gea wil voor de vogels de rust bewaren, dat is nodig om de jongen goed groot te brengen.
Zeearend 2

Strijdtoneel

In De Alde Feanen is vorig jaar ook een jonge zeearend geboren, maar dit jaar was het nest het toneel van een grote strijd tussen een nijlgans, een havik en de zeearenden. Verrassend genoeg heeft de nijlgans gewonnen, deze vogel heeft eieren gelegd. Echter, de eieren zijn 's nachts weer door een steenmarter gestolen. Alles is vastgelegd door een nestcamera van It Fryske Gea.