Schilderij "Leliën" van Jan Mankes ontdekt: "Alles klopt"

Er is een schilderij van de kunstenaar Jan Mankes ontdekt. Het heeft 'Leliën'. Directeur Ype Koopmans van museum MORE in Gorssel kreeg het werk onder ogen. Hij kende het schilderij niet, maar wist meteen zeker dat het om een Mankes gaat.
Jan Mankes, Leliën, ca 1910 © Museum MORE
Het is waarschijnlijk in 1910 geschilderd. Mankes was toen nog maar twintig jaar en stond aan het begin van zijn schilderscarrière. Het schilderij 'Leliën' toont een stukje land met veel lelies en een wit hekje. Dat hekje heeft hij vaker geschilderd, bijvoorbeeld op het schilderij 'Geit' dat in het Fries Museum hangt.
Jan Mankes (1889-1920) komt uit De Knipe. Hij schilderde vaak bloemen, landschappen, portretten en dieren op het erf van zijn ouderlijk huis. Een topstuk van Jan Mankes kan vandaag de dag bij verkoop tonnen opleveren.
© Fries Museum
Zoals ze in Engeland zeggen: it was written all over.
MORE-directeur Ype Koopmans was er meteen zeker van dat het om een Mankes ging
Een vrouw meldde zich met het schilderij 'Leliën' bij museum MORE in Gorssel in Gelderland, dat veel werk van Mankes heeft. Ze heeft het uit een erfenis gekregen. Voor directeur Ype Koopmans was het een grote verrassing, want hij kende het werk niet. Toch was hij er zeker van dat het om een Mankes ging. "Het hele handschrift klopt. De signatuur, de verfbehandeling, de manier van inlijsten, alles klopt. Er kan geen twijfel over bestaan. Zoals ze in Engeland zeggen: it was written all over."
Leelje yn faaske, Jan Mankes © Museum MORE
Het nieuwe ontdekte werk komt in de tentoonstelling te hangen naast een schilderij van een lelie in een vaasje, dat het museum al had. Koopmans vindt de nieuwe aankoop prachtig. "Het is zo bijzonder, je denkt dat je alle hoogtepunten al kent. En dan krijg je door dit schilderij een heel ander beeld van de schilder Mankes."
Directeur Ype Koopmans over het schilderij
Op 23 april is het 100 jaar geleden dat Jan Mankes overleed. Museum MORE in Gorssel heeft ter gelegenheid daarvan een grote tentoonstelling met 35 schilderijen van de schilder. Vanwege de coronamaatregelen is die alleen te bekijken met een virtuele rondleiding, vanaf 23 april. Directeur Ype Koopmans wil de graag verlengen tot na de zomer van 2020, zodat de museumbezoekers het werk na de lockdown in het echt kunnen bekijken.
Ype Koopmans, directeur museum MORE © Omrop Fryslân, Karen Bies
Omrop Fryslân heeft op 5 april de Fryslân DOK 'De stille ferwûndering fan Jan Mankes' uitgezonden. Op 12 april was de documentaire over Mankes zijn vrouw te zien: 'Anne Zernike, om it leauwen en de sinnigens'. Beide documentaires zijn ook opgenomen in de virtuele rondleiding in museum MORE in Gorssel.