Het verzetswerk van doktersvrouw Tal Gerritsma

In de serie De terugkeer van de Joodse kinderen ditmaal het verhaal van Tal Gerritsma. Joodse kinderen, die in de oorlog door studenten vanuit Amsterdam naar Fryslân gesmokkeld werden kwamen met de boot aan in Lemmer. Een illegaal netwerk van hulp aan onderduikers zorgde voor een veilig plekje in Friese pleeggezinnen in de omgeving van Sneek. Tal Gerritsma en haar man, huisarts Hendrik Gerritsma, speelden daarbij een belangrijke rol.
Ineke Gerritsma
De kinderen werden eerst naar de menistenkerk aan de Singel gebracht, bij predikant Willem Mesdag. Huisarts Hendrik Gerritsma heeft in dezelfde straat zijn praktijk. Daar worden de kinderen eerst onderzocht op ziektes, voordat ze naar een onderduikadres gaan. Doktersvrouw Tal Gerritsma raakte al snel betrokken bij de organisatie. Met kapelaan Gerard Jansen zet ze een netwerk van onderduikadressen op in Sneek en de dorpen daaromheen.
Ineke Gerritsma © Omrop Fryslân
Tal Gerritsma was getrouwd, had een eigen gezin met twee meisjes en een derde kindje op komst. Dat hield haar niet tegen bij het doen van verzetswerk, vertelt haar dochter Ineke. Tal Gerritsma was dag en nacht bezig. Ze zorgde niet alleen voor veilige adressen voor Joodse kinderen. Ook daarna hield ze in de gaten hoe het met de kinderen ging.
Ineke en haar zusje © Famyljefoto
Na de bevrijding werd er bij de Gerritsma's thuis niet meer over de oorlog gesproken. Pas een aantal jaren geleden vertrouwde Tal haar aandenkens toe aan het papier. Toen pas werd haar dochter Ineke duidelijk wat haar moeder had gedaan in de oorlog.
Dit is een verhaal uit de serie 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een project van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad.