Alternatieve Koningsspelen in Huizum en Heerenveen: "Superleuk!"

17 apr 2020 - 18:34

Eigenlijk had de volledige provincie vandaag oranje moeten kleuren voor de Koningsspelen. Maar vanwege de coronacrisis kan dat natuurlijk niet doorgaan. In Heerenveen en in de Leeuwarder wijk Huizum wilden ze zich daar echter niet zomaar bij neerleggen. En dus zijn er nu alternatieve Koningsspelen georganiseerd. Bij mensen thuis op de oprit bijvoorbeeld.

In Huizum is de hele wijk uitgerukt om met elkaar spelletjes te doen. Op gepaste afstand, maar dus wel met elkaar. Het idee komt van een van de moeders in de wijk. "Ik heb gister een briefje door de bus gedaan aan iedereen", zegt Anna Frouk Hoogsteen, organisator van de Koningsspelen in Huizum. Niet alleen voor de kinderen, maar ook om voor wat reuring te zorgen.

Maar natuurlijk gaat het vooral om de kinderen. Het is wel wat anders dan op school, maar ze hebben de grootste lol. "Ik heb net gesjoeld en ik heb ook een heel leuk parcours gedaan. Nu ben ik cupcakes aan het bakken", zegt een van de kinderen. "Ik vind het superleuk!"

Verslaggever Jeroen Boersma keek bij de Koningsspelen in Huizum

Ook in Heerenveen hebben ze een alternatief bedacht voor de Koningsspelen, maar daar gaat het wel net wat anders dan in Huizum. "De kinderen hebben via Scoren voor Gezondheid een filmpje gekregen met tien activiteiten. Die activiteiten voeren ze allemaal thuis uit. Daarvan maken ze filmpjes en die filmpjes worden naar school gestuurd. Die zetten wij dan weer op de website, zodat iedereen kan zien hoe wij onafhankelijk van elkaar de Koningsspelen doen", zegt juf Sharita.

Keninggspelen op It Hearrenfean - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

De kinderen doen bijvoorbeeld parcours, balspelletjes, snoephappen en spelletjes met ballonnen. "Alles om de kinderen maar zoveel mogelijk in beweging te brengen", zegt Menco van der Weg van Stichting Scoren voor Gezondheid. "Het is fantastisch dit. Prachtig om te zien hoe de kinderen en ouders het oppakken", aldus Van der Weg.

Verslaggever Hayo Bootsma was bij de alternatieve Koningsspelen in Heerenveen

(Advertentie)
(Advertentie)