Hinder voor verkeer op A7 tussen Zurich en Bolsward vanwege aanleg windpark

Vanaf vrijdagavond kan het verkeer hinder ondervinden op de A7 tussen Zurich en de afslag Makkum-Witmarsum. Dit heeft alles te maken met de aanleg van een stroomkabel voor het Windpark Fryslân dat komt bij de Afsluitdijk ter hoogte van Breezanddijk. De situatie duurt tot en met 5 juni. Eind juli moeten alle werkzaamheden tussen Zurich en Bolsward klaar zijn.
Shanti Faber, omgevingsmanager Zuiderzeewind:
Shanti Faber
"Tussen Zurich en Bolsward gaan wij vanaf 22.00 uur vanavond de rijbanen aanpassen. Dan komt het verkeer in beide richtingen op één rijbaan terecht", zegt Shanti Faber, omgevingsmanager Zuiderzeewind. Daarnaast wordt de afrit naar Witmarsum en Makkum afgesloten.
Het stuk weg waar aan gewerkt wordt:
Rider

Grootste windpark

Windpark Fryslân wordt wereldwijd het grootste windpark dat in een binnenwater gebouwd wordt. Het park is groot genoeg om een half miljoen huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Het park moet in 2021 operationeel zijn.
© Windpark Fryslân
Ondanks de coronacrisis ligt de aanleg van het windpark zelfs voor op schema. Alle productieprocessen, ook in het buitenland, draaien nog op volle toeren. "De bouw en levering van de grotere componenten liggen nog op schema", zegt Bart Ummels, Deputy Project Manager.
"Eind dit jaar zal het transformatorstation klaar moeten zijn. In september gaan we de funderingen leggen en in maart zouden dan de eerste windturbines erop kunnen", aldus Ummels.
Bart Ummels is Deputy Project Manager:
Bart Ummels
Verslaggever Onno Falkena keek bij het aan te leggen windpark