Friese tandartsen staan weer in de startblokken

Ook zij hebben een poos thuis gezeten, maar tandartsen willen weer graag aan het werk. Ze hebben maatregelen opgesteld voor en verantwoord bezoek, die zijn voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid en daar is men positief. Ook bij praktijk Trynwâlden in Gytsjerk staan ze weer te popelen.
Fennegje Benedictus
Tandarts Fennegje Benedictus van de praktijk in Gytsjerk: "Er komen op dit moment alleen maar mensen die écht niet kunnen wachten op een behandeling. Wij willen graag weer aan de slag. Er zitten veel mensen thuis met klachten die alleen maar toenemen. Maar er zijn voorwaarden voor een behandeling om het zo veilig mogelijk te maken voor patiënten en medewerkers. Er moet zoveel mogelijk afstand worden gehouden, maar dat is natuurlijk wel lastig. Dan gelden extra maatregelen, dat heeft te maken met het spetteren."

Behandeling

De nieuwe maatregelen betekenen ook dat het met een bezoek net wat anders gaat. "Mensen kunnen een andere behandeling krijgen, met meer voorzorgsmaatregelen. Zoals een lapje van rubber over de mond, spoelen met desinfectiemiddel en handen wassen, desinfecteren en zo min mogelijk oppervlakten aanraken."
Benedictus hoopt wel snel weer aan het werk te kunnen. "Ons plan is om volgende week, als het kan en als wij alle maatregelen mogelijk kunnen maken, weer te beginnen. Dus eigenlijk zo snel mogelijk."
Tandarts Fennegje Benedictus van de praktijk in Gytsjerk
© Shutterstock.com (Luis Molinero)