Digitale muziekles brengt bewoners van De Hammeren in Kollum bij elkaar

15 apr 2020 - 20:23

Zorginstelling De Hammeren in Kollum geeft digitale muziekles aan hun bewoners. Door het coronavirus is de instelling dicht voor bezoekers en wonen de meeste cliënten bij hun ouders thuis. De bewoners hebben geen contact meer met elkaar en dus is het allemaal anders dan anders. "Ze missen elkaar echt", zegt Nynke Kingma, begeleider bij Talant. "Deze situatie is moeilijk om uit te leggen." De Hammeren brengt de cliënten met elkaar in contact met een digitale muziekles.

Contact weg

"We doen het om toch een beetje een verbinding te maken met cliënten die niet meer bij ons op de locatie zijn", zegt Nynke. Zij geeft de muziekles. "Normaal gesproken geef ik muziekles aan 15 cliënten en die wonen op zeven verschillende plekken. Ze kunnen nu niet meer bij mij komen en dus is dat contact weg. Ik wil niet dat ik de mensen zo lang niet zie, dus dan doen we het nu met de laptop. Kunnen ze toch ook nog wat van de muziekles volgen."

"Elke week is er muziekles bij Talant. Alle cliënten mogen een eigen instrument pakken om mee te spelen. "Ik zit nu met drie cliënten op de locatie. Er staan twee laptops voor ons en drie mobiele telefoons staan daar weer naast. Ik bel naar alle collega's en zo wordt dat een groot geheel."

Foto: Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort

Het is heel vreemd dat ze thuisblijven. Ze hebben structuur nodig, die is weg.

Nynke Kingma, begeleider Talant

Moeilijk te begrijpen

Voor de bewoners zijn alle problemen maar moeilijk te begrijpen. "Het is moeilijk om uit te leggen wat corona is", zegt Nynke. "Ze weten eigenlijk ook niet wat ziek zijn is. Het is heel vreemd dat ze thuisblijven. Normaal hebben ze in de zomer een paar weken vrij, maar ze zijn nu al vijf weken thuis. Ze hebben structuur nodig, die is weg. Met de muziekles brengen wij daarom ook wat structuur terug, dat is ook goed voor de mensen."

Niet alleen voor de cliënten is het erg aanpassen in deze periode. "Het is voor ons als begeleiders ook allemaal heel anders", aldus Nynke. "Wij moeten nu op de locatie zelf blijven. Normaal gesproken kun je er even uit, even de boodschappen doen met een cliënt. Maar dat mag ook niet meer. Dus dan moet je andere dingen bedenken, zoals een digitale muziekles."

Trefwoorden: 
Kollum Talant coronafirus
(advertinsje)
(advertinsje)