Acht verdachten zaak-Oosterwolde zestig dagen langer vast

15 apr 2020 - 17:34

Acht van de tien verdachten in de zaak-Oosterwolde blijven in elk geval zestig dagen langer vastzitten. Dat heeft de raadkamer woensdag besloten. Het onderzoek is gericht op de handel in vuurwapens en explosieven, door een crimineel samenwerkingsverband rond hoofdverdachte Hendrik van der H. uit Oosterwolde.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Naast de wapenhandel wordt er ook onderzoek gedaan naar fraude, mishandeling, mensenhandel en uitbuiting.

Op 11 maart moesten alle tien verdachten dertig dagen langer vast blijven zitten. Intussen zijn twee verdachten vrijgelaten door het Openbaar Ministerie.

De eerste pro-formazitting is gepland voor 2 juni aanstaande. Alle raadslieden hadden gevraagd om schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachten, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

Bij de diverse invallen zijn veel wapens in beslag genomen. Het gaat om drie Kalashnikovs, diverse handvuurwapens, zware explosieven en munitie van diverse zwaar kaliber wapens. Verder werd er kruit gevonden, kapmessen, honkbalknuppels en zuur.

In een auto in Drachten werden twee Kalashnikovs, twee pistolen en drie kilo amfetamine aangetroffen. In een andere auto zijn twee automatische wapens gevonden waaronder één Kalashnikov. In een doorzochte woning zijn lege verpakkingen gevonden van handgranaten.

De politie wist bij de doorzoekingen bovendien beslag te leggen op computers, simkaarten, telefoons, valse identiteitsbewijzen en administratie. Ook werd in de tuin van een van de verdachten een ingegraven ton gevonden en werd met behulp van een zoekteam met röntgenapparatuur van Defensie een afgesloten kluis gevonden.

(advertinsje)
(advertinsje)