Vrijwilligers gezocht om duizenden Friese zinnetjes in te spreken in database Mozilla Voice

De provincie Fryslân en verschillende Friese organisaties - zoals de Afûk, de Fryske Akademy en Omrop Fryslân - zijn op zoek naar vrijwilligers om duizenden Friese zinnetjes in te spreken in de database van Mozilla Voice. Dat kan gewoon thuis op de eigen laptop of smartphone.
© Omrop Fryslân
De open source database verzamelt op dit moment gesproken materiaal van tientallen talen. Het doel is om machines en apps te leren hoe echte mensen spreken, zodat in de toekomst zorgrobots, websites en apps veel makkelijker ook Fries, en andere beschikbare talen, kunnen praten.
De provincie, de Omrop en ook Mozilla waren van plan om de afgelopen week in een speciale actieweek zoveel mogelijk Friezen aan te moedigen om een deel van die Friese zinnetjes voor hun rekening te nemen. Maar die actieweek gaat niet door vanwege de coronamaatregelen. Omdat het werk aan de Friese database wel door moet gaan, doen ze een oproep aan alle Friezen die nu thuiszitten om een paar zinnetjes in te spreken op de website voice.mozilla.frl.

Eigentijds Fries

"Om uit de voeten te kunnen met een database gesproken taal, heb je op zijn minst 300 uur materiaal nodig", vertelt Wim Benes van de Friese afdeling van Mozilla. "We zitten nu op vijf uren en kunnen daarom wel wat hulp gebruiken."
Het gaat bij het inspreken eerst om 10.000 zinnetjes eigentijds Fries, die de Fryske Akademy speciaal voor dit doel samengesteld geeft. "Het is ook belangrijk om een zo groot mogelijke verscheidenheid aan stemmen te hebben", vertelt Benes. "Mannen en vrouwen, jong en oud, en ook alle uitspraakvarianten van het Fries zijn van harte welkom."

Friese zorgrobot

Werk maken van een database gesproken Fries is een bewust keuze van de provincie Fryslân in overleg met verschillende Friese organisaties. Spraaktechnologie wordt gezien als de toekomst in de wereld van website, zorgrobots en appbouwers. Een taal die niet beschikbaar is, verliest veel terrein. Daarnaast is de behoeft heel concreet, volgens Benes. "In de ouderenzorg is de zorgrobot in opkomst. Het is bekend dat de Friese ouderen het liefst een Friessprekende robot hebben, daar voelen ze zich het prettigst bij."
De organisatie Mozilla is het meest bekend door de browser Firefox, die al jaren ook in het Fries beschikbaar is. Voor de provincie is de organisatie interessant omdat het om een open source database gaat, die andere partijen kunnen gebruiken zonder daarvoor te hoeven betalen. "Iedereen die een app bouwt kan daar gebruik van maken. Of het nu om een groot bedrijf gaat of om een student op een zolderkamer."
Wim Benes van Mozilla