Mooi paasweekend, maar campings blijven vrijwel leeg: "De regels gelden hier ook"

13 apr 2020 - 20:37

Prachtig weer en een lang paasweekend: normaal gesproken perfecte ingrediënten om te kamperen. Maar door de coronamaatregelen blijven campings vrijwel leeg. "We hebben veel annuleringen gehad", zegt Henk Brouwer, eigenaar van camping Rijsterbos yn Rijs. "Het is jammer, maar op de camping gelden de regels van het RIVM ook."

Helemaal leeg is de camping niet. "Wij zijn min of meer gevlucht vanuit de Randstad, vanuit Amsterdam" zegt Aloys Spijkerman. Hij is aan het klussen aan zijn chalet op de camping in Rijs. Het terras is opgeknapt en het huisje zelf staat ook in de verf. "Wij hebben gemerkt dat mensen daar absoluut geen afstand nemen."

Spijkerman heeft er zelfs zijn vakantie voor verplaatst. Hij zou eerst in juni vakantie vieren, maar dat is naar voren gehaald. "Het bevalt tot nu toe ontzettend goed." Hij blijft wel zoveel mogelijk op z'n plek: "We hebben hier gefietst, dat is het enige."

Dagelijkse controle

Campingeigenaar Henk Brouwer maakt iedere dag een rondje over het terrein. Voor hem is het leven met pasen veranderd door corona. "Normaal gesproken is het altijd nog een beetje afwachten wat er komt, maar met het mooie weer dat we nu hebben, was het hier vrij vol geweest. Nu hebben we alleen de vaste bezoekers nog."

Die vaste bezoekers ondervinden weinig gevolgen van de maatregelen: "Zij hebben een eigen sanitair en dus zijn ze niet afhankelijk. Voor gasten zonder sanitair is een lange vakantie hier niet mogelijk, want het toiletgebouw moet dicht." Dat is een van de maatregelen van het kabinet.

Ook het werk voor de campingeigenaar is veranderd. "Ik heb er nu een nieuwe routine bij", lacht Brouwer, terwijl hij wat mensen groet. "Ik kijk iedere dag op de camping of mensen niet te dicht bij elkaar staan. Want je bent dan wel even op vakantie, de regels gelden hier ook."

Henk Brouwer, eigenaar van camping Rijsterbos, en Jellie van Zandvoort - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

"We zijn hier omdat we eventjes onze hoofden leeg wilden maken", zegt Jellie van Zandvoort. "Ik zit iedere dag binnen en werk in de zorg. We gaan niet naar evenementen of bossen, we komen alleen op deze plek."

Van Zandvoort zit met haar man aan de koffie en ziet voor zich een leeg terrein. "We hebben een vaste plek op de deze camping en zitten nu met z'n beiden hier. De afstand kunnen we goed bewaren en dus hebben we besloten om dit weekend toch naar Rijs te gaan. De buren zitten op grote afstand van ons. We zorgen ervoor dat we niet met elkaar in contact komen."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Lege velden bij Bosrand

Even verderop zit camping Bosrand in Oudemirdum. Daar komen ieder jaar veel Duitsers voor de watersport. "Ze gaan dan naar de klif bij Mirns om te zeilen of te kiten", zegt eigenaar Sjouke van der Veen. "Dat is nu anders. We hebben een stuk of tien moeten annuleren. De Duitsers gaan altijd voor de luxe en zitten met een groep in ce chalets. Maar ze mogen de grens niet meer over en dus ligt dat stil."

Helemaal stil op de camping is het ook in Oudemirdum niet. "Er zijn nog zo'n vijftien gasten. Die hebben een eigen sanitair en dus kunnen ze hier verblijven. Maar het toiletgebouw is dicht en dus is de aanvoer van gasten met een tent veel kleiner."

Familie Van der Veen, eigenaren van de Bosrand - Foto: Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort

Op de camping staat ook de familie Rosier uit Bolsward. Ze komen al drie jaar naar Oudemirdum. "We hebben het hier heel fijn", zegt Stefan Rosier. "We weten dat de maatregelen er zijn en dat het idee is om thuis te blijven, maar hier hebben we meer ruimte. We kunnen alle kanten op en we kunnen thuiswerken. Alles is binnen de kaders van de regels."

"Het blijft wel een gemis dat alles dicht is, maar daar stellen we ons op in. Het zou wel fijn zijn als er meer gasten zijn, dat is toch iets gezelliger."

(advertinsje)
(advertinsje)