GGD Fryslân: drie nieuwe coronasterfgevallen, 13 positieve tests

In Fryslân zijn er in de afgelopen 24 uur drie mensen overleden aan het coronavirus, het aantal besmettingen is met 13 omhoog gegaan. Dat zijn de laatste cijfers over de ziekte, afkomstig van GGD Fryslân. Die heeft voor het eerst de afgelopen week ook zorgmedewerkers getest op een tijdelijke testlocatie in Leeuwarden. Hieruit blijkt dat een op de acht van de zorgmedewerkers is besmet met het virus.
© Shutterstock
Er zijn in Fryslân in de afgelopen 24 uren 13 positief geteste mensen bijgekomen. In totaal zijn er nu 354 mensen in Fryslân positief getest.

Zorgmedewerkers

Directeur Margreet de Graaf van GGD Fryslân zet deze cijfers in perspectief. "De mensen die worden getest, zijn zorgmedewerkers die door hun Arbo-arts zijn doorverwezen. Een op de acht geteste mensen blijkt daadwerkelijk corona te hebben. Dat betekent dat zeven op de acht mensen met corona-achtige verschijnselen géén corona hebben."
Volgens De Graaf zijn die cijfers heel belangrijk voor de zorg. "De mensen die dus geen corona hebben, kunnen weer aan het werk als ze zich goed voelen. Het is heel belangrijk om te weten dat deze mensen geen corona hebben, want de zorg heeft hen hard nodig en dus kunnen zij gewoon worden ingezet om zorg te verlenen. Zorgmedewerkers willen in het algemeen ook graag worden getest, omdat ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben naar hun cliënten."

Tijdelijke testlocatie

De tijdelijke testlocatie bestaat nu een week en draait nog gewoon door. "Met Pasen zijn wel wat minder mensen aangemeld, maar we verwachten na de feestdagen weer een inhaalslag." Wat het testen betreft is De Graaf tevreden. "Het gaat eigenlijk heel goed. Er zijn voldoende teststraten en we kunnen zelfs nog wel wat meer aan. We doen nu zeventig tot tachtig tests op een dag, maar dat kunnen we nog wel opvoeren naar 100 tot 130 tests. Mensen kunnen echter alleen op uitnodiging worden getest, als ze door de Arbodienst zijn doorverwezen."

Friese situatie

Volgens De Graaf zijn de cijfers regionaal afhankelijk "De situatie in Brabant en Zuid-Holland is heel anders. In Fryslân hebben we een zogenaamde 'flatten the curve': we zien dat de maatregelen effect hebben. We hebben niet die hele snelle verspreiding. Het is hier kabbelend en het wordt gaandeweg wat meer, maar niet in die mate als in Zuid Holland en Brabant." Harde conclusies wil De Graaf echter nog niet trekken. "Gisteren waren er 18 nieuwe besmettingen en vandaag 13 nieuwe besmettingen op basis van tests. Die daguitslagen zeggen per dag niets, uiteindelijk over een langere periode zullen we daar meer over kunnen zeggen, maar nu nog niet."

Jongeren zijn eenzaam

Zondag werd een groep jongeren in Harlingen beboet en gewaarschuwd door de politie, omdat ze zich niet hielden aan de maatregelen. "Het gevaar is dat mensen misschien minder angstig worden, omdat de cijfers laag liggen in Fryslân. Je moet ook niet bang zijn, maar we zijn wel met zijn allen verantwoordelijk. Die cijfers blijven laag, omdat we ons zo goed aan de maatregelen houden. Maar het is wel zaak dat we het met zijn allen blijven doen. Friezen doen het fantastisch. We zien ook dat jongeren het moeilijk vinden. Uit ons panel bestaande uit meer dan 5.500 Friezen, is het opvallend dat jongeren aangeven dat ze zich eenzaam voelen en dat ze het missen om te hangen. Wij adviseren hen, als ze elkaar toch opzoeken, om dat het liefst met steeds dezelfde mensen te doen, maar wel afstand te bewaren."