liveblog | 12 april 2020

Coronanieuws 12 april: Patiëntenaantal op Friese IC's gelijkgebleven; politieauto's vernield

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 12 april 2020, 21:49 uur
zondag 12 april 2020
21:45

Einde van dit liveblog

Wij zijn aan het einde gekomen van dit liveblog. Maandagochtend zijn wij er weer met een nieuw liveblog. Iedereen dank voor het volgen. Dit was het belangrijkste nieuws van deze zondag 12 april:
21:32

'Coronavirologen hebben veel moeite om geld te krijgen van EU'

Coronavirologen hebben veel moeite om geld te krijgen van de Europese unie voor onderzoek naar een medicijn tegen het virus. Dat zei de leider van de Europese onderzoeksgroep naar coronavirussen zondag op Radio 1. "Als onderzoeksgroep zijn we al jaren bezig met het in kaart brengen van het coronavirus. Nog voordat het virus in Nederland was, had ons team al een synthetische versie liggen in Zwitserland", zegt viroloog Lia van der Hoek.

Geen geld beschikbaar

Toen het virus begin dit jaar in China een groot probleem werd, nam zij contact op met de EU. "Ik heb gezegd dat wij al jaren onderzoek doen naar coronavirussen en gevraagd wat de mogelijkheden zijn om te helpen, maar de EU wilde geen geld voor ons beschikbaar stellen."
Tot haar verbazing bleek enkele weken later dat andere aanvragers wel geld hadden gekregen, terwijl ze minder expertise hebben. Volgens Van der Hoek zouden alle experts in Europa met elkaar moeten werken aan een oplossing voor het coronavirus.
21:04

'Studenten in financiële nood'

Bij het meldpunt van FNV Jong en studentenvakbond LSvB zijn al ruim 1.300 meldingen binnengekomen van studenten die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis. "Dat is nog maar het topje van ijsberg", zegt LSvB-voorzitter Alex Tess Rutten zondagavond in Reporter Radio. Verlies van bijbanen is volgens LSvB de belangrijkste reden voor de financiële nood. "Door het leenstelsel zijn studenten afhankelijker van bijbanen. Een bijbaan zorgt bij studenten gemiddeld voor 43 procent van hun inkomen", zegt Rutten.
20:06

Politieauto's vernield na bosfeest: "Verwerpelijk, respectloos en in deze tijd not done"

Teamchef Thea van den Bos van politie Noordwest-Fryslân was boos toen zij het verhaal van de vernielde politieauto's hoorde. "De emotie is wat gezakt, maar ik was boos. Ik vind het verwerpelijk, respectloos en in deze tijd not done." De politie maakte een einde aan een feest met een kampvuur in het bos bij Sint Jacobiparochie. Jongeren die op dat feest waren vernielden toen de twee politieauto's.
© Facebook, Politie Noordwest Fryslân
19:07

Rust op de Waddeneilanden

Het toeristenseizoen beleeft een dramatische start door de coronacrisis. Hoewel het prachtig weer is, wordt er geen cent verdiend. De oproep om thuis te blijven mist zijn uitwerking niet. Op de Waddeneilanden heerst een stilte waar de ondernemers wakker van liggen. Zo ook op Ameland. Op de enige boot die naar het eiland gaat, zitten maar dertig mensen. Het zijn eilanders en een enkele toerist.
FH: Peaskewykein op Amelân
18:06

Aantal patiënten op Friese IC's gelijkgebleven, minder andere patiënten

Het aantal patiënten op de Friese intensive cares is gelijkgebleven. Er lagen zondag nog 27 patiënten op de IC's. Dat is hetzelfde aantal als zaterdag. Er lagen ook nog eens 38 patiënten in het ziekenhuis buiten de intensive cares. Dat zijn er twee minder dan zaterdag. Het gaat om mensen die besmet zijn met het coronavirus of om mensen waarvan wordt gedacht dat ze corona hebben.