Fries stel na twee weken in lockdown gerepatrieerd uit Zuid-Afrika

11 apr 2020 - 13:13

Ynke en Arie Stok zijn terug in Gauw, een dorpje onder de rook van Sneek. Twee weken later dan de bedoeling, want het stel zat vast in een lockdown in een Zuid-Afrikaanse bed & breakfast.

Het stel reisde begin maart naar Zuid-Afrika en op dat moment was er nog niet veel aan de hand, zo leek het althans. Halverwege de reis veranderde dat wel, maar er was nog steeds geen indicatie dat de terugreis een probleem zou worden. Dat veranderde op het allerlaatste moment, aldus Arie Stok.

Van de lijst gehaald

"Terwijl wij aan het inchecken waren op de luchthaven in Kaapstad. Het vliegtuig ging nog wel, maar wij werden van de lijst gehaald. Waarom dat precies gebeurde, weten wij eigenlijk nog steeds niet. Maar hoogstwaarschijnlijk had dat te maken met het feit dat wij een overstap hadden."

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Daarna hebben ze nog uren in de rij gestaan om een plekje te vinden in een vliegtuig, maar dat lukte niet. Vlak voor de lockdown in Zuid-Afrika vonden ze met wat hulp een bed & breakfast van een Nederlands stel, waar zij niet weg mochten. Na veel gedoe met vergunningen en tickets konden de Stoks mee op de eerste repatriëringsvlucht die werd georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het stel is goed te spreken over de hulp die ze hebben gekregen. De terugreis duurde negentien uren, met een mondkapje en niet de meeste verzorging onderweg. "Maar dat heb je er wel voor over, want je wilt naar huis", zegt Arie Stok.

(advertinsje)
(advertinsje)