Coronanieuws 11 april: Geen nieuwe sterfgevallen, wel 22 nieuwe besmettingen

11 apr 2020 - 22:30

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.

  • In totaal zijn in Fryslân 27 mensen overleden aan het virus, en 323 mensen zijn positief getest;
  • Er zijn zaterdag geen nieuwe sterfgevallen bij gekomen;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:30
Einde van dit liveblog

Wij zijn aan het einde gekomen van dit liveblog. Zondag omstreeks 07.00 uur zijn wij er weer. Iedereen dank voor het volgen! Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 11 april:

  • GGD: 22 nieuwe coronabesmettingen, aantal overleden patiënten blijft gelijk;
  • De veiligheidsregio's zijn over het algemeen tevreden over de manier waarop de maatregelen tegen het coronavirus zaterdag zijn nageleefd;
  • Banken staan niet te springen om bedrijven te helpen die in de horeca en toerisme te maken krijgen met financiële problemen door de coronacrisis;
  • Nu zorgpersoneel meer wordt getest, wordt ook duidelijk hoeveel van hen het coronavirus heeft.
22:23
Tekst als steun op Oldehove

Op de Oldehove in Leeuwarden was zaterdagavond de tekst 'ik beloof alles te doen om mensenlevens te redden' te zien. het was voor de landelijke actie #SOSMoria, om de Nederlandse overheid ervan te overtuigen per direct vluchtelingen van de Griekse eilanden te evacueren. Daarmee moet een medische en humanitaire ramp worden voorkomen, zeggen de initiatiefnemers.

Foto: ProNews
21:51
Videodagboek van een verloskundige: "Blijf vooral bellen als er twijfel is"

Verloskundige Klaske Lylkema uit Eastermar heeft elke dag te maken met de gevolgen van het coronavirus. In haar praktijk 'Wolkom' wil Lyklema graag warme zorg leveren, zodat mensen zich ook echt welkom voelen. Ze vertelt in de vlog voor de serie 'Berjochten út it hert' hoe verloskundigen door corona zich moeten aanpassen. En dat doet zeer.

Foto: Omrop Fryslân
21:15
Zondag weer kerkdienst bij Omrop Fryslân

In Fryslân vervallen de komende weken veel kerkdiensten vanwege het coronavirus. Om de Friezen toch een kerkdienst te kunnen laten meemaken, zendt de Omrop elke zondag live een dienst uit. De kerkdienst komt zondag weer vanuit de Martinikerk in Franeker en begint om 10:00 uur. Voorganger is deze keer dominee Sytze Ypma en Jochem Schuurman is de orgelist.

Foto: Omrop Fryslân
20:49
Zorgen over uitgestelde operaties

Anesthesiologen zijn nu massaal bezig ernstig zieke coronapatiënten op ic-afdelingen en op tot ic's omgebouwde operatiekamers in leven te houden. Met als gevolg dat operaties die ze normaal gesproken begeleiden niet door kunnen gaan. Dat meldt EenVandaag. De recente opschaling van Nederlandse ic-bedden betekent dat anesthesiologen veel tijd kwijt zijn aan het bewaken van ernstig zieke coronapatiënten. Deze tijd kunnen ze niet besteden aan het begeleiden van operaties of aan pijnbehandelingen.

19:50
Paardendagen Driezum-Wâlterswâld verschoven naar volgend jaar

De Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld, die in juli zouden worden gehouden, gaan niet door. Dat heeft het bestuur zaterdagavond bekendgemaakt. De 31ste editie wordt verschoven naar volgend jaar.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
18:57
Veiligheidsregio's tevreden over zaterdag

De veiligheidsregio's in Nederland zijn over het algemeen tevreden over de manier waarop de maatregelen tegen het coronavirus zaterdag zijn nageleefd. Het was wat drukker bij diverse woonwinkels en tuincentra, maar dat leverde geen grote problemen op. Als de winkels zich aan de maatregels hielden, zoals een maximumaantal klanten, was het geen probleem dat het wat drukker was.

18:32
Nieuw verdeelmodel beschermingsmiddelen

Een nieuw verdeelmodel moet ervoor zorgen dat mondkapjes en later ook andere beschermingsmiddelen daar terecht komen waar ze het meest nodig zijn. Het nieuwe model dat maandag ingaat houdt minder rekening met sectoren, en kijkt vooral naar de besmettingsrisico's.

Het kabinet beloofde een nieuw model nadat de Tweede Kamer kritiek had geuit dat er te weinig beschermingsmiddelen waren voor de verpleeg- en thuiszorg.

Foto: Shutterstock
17:58
Actuele stand van zaken
Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)