Leeuwarden sluit 'hotspots' voor jongeren: kat-en-muisspel met handhaving

10 apr 2020 - 06:00

De gemeente Leeuwarden sluit vier plekken af waar teveel jongeren bij elkaar komen die niet anderhalf meter afstand houden. Het gaat om het skatepark in de Van Loonstraat, de voetbalkooien aan het Groenesterpad en de Wybrand de Geeststraat in Leeuwarden en de skatebaan in Grou. Het sluiten gaat vrijdagochtend om negen uur in en duurt tot en met dinsdagmorgen negen uur.

Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

'Het is gewoon saai'

Er zal streng toezicht gehouden worden, zo laat burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden weten. Komen er toch mensen, dan lopen ze kans op een boete. Buma hoopt dat het niet nodig is en roept mensen dan ook op om zich aan de regels te houden.

"Dat doen we wel", zeggen drie skaters in Leeuwarden. Ze genieten op donderdagavond van de zon terwijl ze lekker skaten. Het nieuws over het sluiten hebben ze net op internet gelezen. "Wij houden ons wel aan de anderhalve meter afstand. Dat doet niet iedereen, nee. Dat zien wij ook. Maar kijk nu om je heen. Er zijn overal wel wat mensen maar nergens met meer dan drie." Toch is er ook begrip voor de regels: "Ja, de gezondheid staat voorop. Daar spelen wij ook een rol bij. Maar het is gewoon saai."

Gelukkig zijn er alternatieven: "Er zijn nog andere skateparkjes wel open. Dan moeten we daar gaan kijken."

Verslaggever Hayo Bootsma bij jongeren in Grou

Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Kat-en-muisspel met de handhaving

In Grou komt de boodschap hard aan: "Wat, dat meen je niet. Gaat deze dicht? Wanneer dan? Hoe laat? En waarom?" De drie jongens die op hun autoped over de golvende baan slingeren begrijpen de maatregel niet goed. "Wij houden ons vrij goed aan de anderhalf meter afstand en we zijn hier ook niet met veel anderen."

Een van de redenen dat de baan dichthaat is omdat de jongeren daar teveel bij elkaar zitten. "Ja, we hebben wel handhavers van de gemeente gezien", zegt een van de jongens. "Ze komen dan aanrijden en blijven in de auto zitten. We gaan er dan vandoor. Een beetje een kat-en-muisspelletje." Een van de groep heeft al een waarschuwing gekregen. "Ik was aan het voetballen, met zijn vieren." Het alternatief voor de Grouster skaters? "Ik denk maar gewoon op straat? Waar anders, er is niks."

Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Therapie in de woonkamer

Verderop bij het skatepark aan de Van Loonstraat in Leeuwarden zijn vier mensen aan het fitnessen. "We doen het eigenlijk per tweetal. Als er een duo met gewichten werkt staan de anderen op afstand." Er is begrip voor de sluiting: "Kijk, gezondheid staat voorop. De hele wereld is hier nu mee bezig. Dat ze hier de boel dan sluiten is jammer maar er zijn ergere dingen." Ze hebben dan ook een alternatief: "Thuis in de tuin, de woonkamer of het balkon. We moeten gewoon onze energie kwijt. Het is zeg maar onze therapie."

De sporters bij het skatepark aan de Van Loonstraat

(advertinsje)
(advertinsje)