Lesgeven vanuit een 'mancave' in tijden van corona

Op 16 maart gingen de scholen dicht. Vanaf dat moment proberen leraren hun werk zo goed mogelijk te doen en hun leerlingen te bereiken. Vaak gaat dat via videobellen. Zo ook bij Pieter Dirk en Milou uit Menaam. Zij geven les vanuit zijn 'mancave'.
Ynternetrepo Lesjaan yn in mancave
Pieter Dirk Sikkema en zijn vrouw Milou Sikkema-Van Gaalen wonen met hun drie kinderen in Menaam. Pieter Dirk is docent aan CSG Comenius op de locatie Zamenhof in Leeuwarden en geeft praktijkonderwijs. "Deze kinderen moeten het vaak met hun handen doen. Dat komt nu wel goed uit,, want sommige kinderen kunnen op die manier doorgaan met leren. Zij lopen nu bijvoorbeeld stage."
Maar verder is het vooral een kwestie van behelpen, met videobellen. Pieter Dirk en Milou verhuisden een halfjaar geleden en Pieter Dirk bouwde in de schuur een mancave met een tap, bioscoopstoelen en barkrukken. Zo nu en dan kijkt hij hier een film of drinkt hij er een borrel met vrienden. "Dat doe ik hier het liefste, ja. Maar nu is het even een nuttige locatie. De wifi-versterker aan en bellen met mijn leerlingen."
© Omrop Fryslân

Videobellen met de kinderen

Zo probeert hij een paar keer per week te bellen met zijn groep. Maar van de dertien kinderen videobelt hij vaak met net wat meer dan de helft. "Er zijn een paar niet bereikbaar. Die reageren dan niet. De ouders ook niet. Dat is wel vervelend. Sommige leerlingen willen door naar het mbo. Die lopen nu wel een achterstand op."
Milou is docent op de basisschool De Pionier in Techum, Leeuwarden. "Twee keer per dag bel ik met 18 leerlingen." Milou geeft les aan groep 5 en alle leerlingen zijn aanwezig tijdens het videobellen. "Ik regel huiswerk, dat staat elke dag klaar. En als ik werk, bellen we 's ochtends om 09.00 uur een keer en 's middags weer. Zo houd je toch enige regelmaat."
Scholen mogen zelf bepalen hoe ze het doen. "We hebben het goed voor elkaar op onze school. Iedereen helpt mee en de ouders denken mee. Dat is wel echt verschillend per school. Ik moet wel zeggen dat ik daar heel erg van geniet."

Multitasken

Met drie jonge kinderen is het soms best lastig thuis. "We moesten eerst wel alles op elkaar afstemmen. Het is multitasken. Als ik met de kinderen bezig ben, dan kan Pieter Dirk met zijn werk bezig zijn en andersom. Het lukt allemaal. Met kunst- en vliegwerk. En ik mag nu ook in mancave komen."