Winkels weer gedeeltelijk open: "Blij dat ze weer tussen de boeken kunnen grasduinen"

Steeds meer winkels openen de deuren weer. Wel met beperkte openingstijden en met extra maatregelen om besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk uit te sluiten.
Winkels stadichoan mear iepen: "Bliid se wer tusken de boeken omskarrelje kinne"
Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden is weer open, maar wel met een aantal aanpassingen. In de winkel mogen maximaal tien klanten aanwezig zijn, een (ontsmet) winkelmandje is verplicht en er is een 'eenrichtingsverkeer'-route aangegeven, zodat de klanten elkaar niet tegenkomen in de zaak. Uiteraard geldt in het pand ook de verplichte 1,5 meter afstand houden van elkaar
De boekhandel is in totaal twee dagen gesloten geweest, vertelt medewerker Ronnie Terpstra. Er is ook nog een tijdje een afhaalloket geweest, maar toen dat ook niet meer veilig was, is besloten de hele winkel te sluiten. "Het is belangrijk dat we weer open zijn. We zijn geen webshop en de klanten zijn blij dat ze weer tussen de boeken kunnen grasduinen, zegt Terpstra.
Van der Velde wer iepen © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Er zijn meer winkels opengegaan, zoals bijvoorbeeld kledingzaak Vero Moda in Leeuwarden. Er waren berichten dat 'buitenzaak' Bever Sport ook weer open zou zijn, maar dat geldt niet voor Leeuwarden. Die zaak is te klein om 'coronaproof' te kunnen winkelen, zegt een medewerker. De winkel in Leeuwarden zal nog wel worden aangepast qua indeling, zodat hij over afzienbare tijd ook weer open kan. Tot die tijd kunnen Bever Sport-klanten terecht bij de filialen in Groningen en na het weekeinde ook in Steenwijk.
Vero Moda wer iepen © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust