Rechtbank werkt nu ook met schermen net als in de supermarkt

Sinds de eerste coronamaatregelen werden ingesteld, zijn de rechtbanken dicht. Niet veel zaken gingen door. Nu is er een oplossing: plexiglas tussen de mensen in de rechtszaal.
Rjochtbank Noard-Nederlân yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Sian Wierda
"Dat is een goede oplossing als er meerdere rechters in elkaars nabijheid zitten, dus daarom is de inrichting van het gebouw aangepast," zegt Herman van der Meer, interim-president van de Leeuwarder rechtbank.
Volgens hem is tachtig procent van de zaken landelijk gezien in de afgelopen tijd wel doorgegaan. "Mensen werken thuis, maar noodzakelijke zittingen zoals de zware strafzaak van Ruinerwold zijn wel doorgegaan."
"Bij een zitting van drie rechters en griffier is het niet mogelijk om anderhalve meter uit elkaar te zitten, de zaal is niet zo breed, dus daarom is plexiglas wel een oplossing."
De lijst met extra urgente zaken is onlangs wel uitgebreid. "Niet alle zaken hoeven op zitting worden behandeld. Soms volstaan partijen met een schriftelijke reactie. Ook worden zaken met een videoverbinding gedaan, maar in een ontslagzaak is het belangrijk dat de rechter de mensen fysiek ziet."