Gertjan 'Grasjan' Hilarius vermaakt zich wel alleen in het Abe Lenstrastadion

08 apr 2020 - 16:40

Gertjan Hilarius werkt als grasman in het Abe Lenstrastadion. In die functie maakte hij nog maar één voetbalwedstrijd mee: thuis tegen Ajax. Daarna werd het vanwege de coronacrisis stil in het voetbalstadion. Er zijn zelfs regelmatig dagen dat hij behalve zichzelf alleen maar vogels tegenkomt.

Gras is de passie van 'groundsman' Gertjan Hilarius van SC Heerenveen. Als jongen van 15 was hij in Idskenhuizen al zo met grasmaaimachines en gras bezig dat dat hem de bijnaam 'Grasjan' opleverde. Hij werkte als 'greenkeeper' bij verscheidene golfclubs, zoals die van Sint Nicolaasga en werd een maand geleden 'groundsman' bij volgens hem een van de mooiste grasmatten fan Fryslân: het Abe Lenstrastadion.

Hilarius vindt het maar een vreemde situatie. "Het is wel wat apart, ja. Met sommige collega's heb ik nog niet eens kennisgemaakt. Het gaat er bij mijn werk om het veld zo perfect mogelijk klaar de maken voor de volgende wedstrijd. Dat is de sport, daar doe je het voor."

Gertjan 'Grasjan' Hilarius is gek fan gers - Foto: Omrop Fryslân

Het werk verveelt geen dag. Hilarius begint 's ochtends met een rondje over het veld om te kijken hoe het er bij ligt. Met behulp van een weerstation en andere apparatuur meet hij de toestand van gras en bodem en besluit hij wat hij die dag gaat doen aan maaien of sproeien. Omdat de competitie stil ligt, is hij al begonnen met werk dat anders onder groot onderhoud valt.

"Je wilt een mooie, dichte grasmat, zodat er niet te veel paardenbloemen en ander onkruid in kan waaien. Het enige voordeel van deze periode zonder voetbal is dat de grasmat er erg mooi bij ligt. De grasmat is er in ieder geval klaar voor om het seizoen af te maken."

Verslaggever Onno Falkena zocht groundsman Gertjan Hilarius op in het stadion

(advertinsje)
(advertinsje)