Leeuwarder zit vast in Jordanië: "De paniek brak een beetje uit"

07 apr 2020 - 15:25

Hij was van plan om een paar maanden door het Midden-Oosten en Afrika te reizen, de 28-jarige Jetze Roskam uit Leeuwarden, Maar de reis was nog maar net begonnen en nu zit hij vast in Jordanië.

Jetze Roskam yn Jordanië - Foto: eigen foto

"Het ging direct mis", vertelt Roskam. "Ik kwam net binnen en toch mochten mensen uit andere landen Jordanië al niet meer in. Direct diezelfde avond werd bekend dat die een dag later ook dicht gingen."

Zes gevallen: land op slot

Toch maakte hij zich toen nog geen zorgen, maar dat veranderde snel. "Corona was hier toen nog niet zo groot, hier was nog maar een besmetting. Dus ik dacht: ik blijf hier wel wat langer in Jordanië, ook geen probleem. Maar een dag later kwam het bericht: er zijn zes coronagevallen, iedereen moet in quarantaine."

"Toen brak de paniek een beetje uit", moet Roskam erkennen. "De stad stond volledig vast. Ik dacht: wat moet ik? De quarantaine ging bijna in en ik zat in een woestijnstad. Ik kon daar niets, dus ik moest maar naar de hoofdstad. Maar ik had nog 14 uur en het was 6 uur met de taxi. Veel te veel betaald natuurlijk, maar vooruit."

Eten aan de deur

Eenmaal in de hoofdstad, Amman, zocht Roskam een hostel. "Dan ben je een beetje onder mensen. Maar alle hostels moesten ook dicht, daar had ik niet bij stilgestaan. Dus ik stond buiten op straat en het regende ontzettend. Uiteindelijk heb ik wel een hotel gevonden. Daar brachten ze eten aan m'n deur."

Roskam zocht hulp bij de Nederlandse ambassade. "Daar konden ze niet veel voor me doen. Ze gaven me wel informatie, ze weten wat er speelt. Maar ze kunnen geen accommodatie regelen."

Ik ha gjin hûs mear yn Nederlân en ik hie myn wurk ek opsein. Dus wat dat oanbelanget soe ik net werom hoege.

Jetze Roskam

Een van de zaken waar de ambassade wel naar kijkt, zijn vluchten van Jordanië naar Europa. "Zo heb ik deze week de mogelijkheid om een vlucht te pakken naar Athene. Dat kost dan wel 700 euro en dan ben ik nog niet in Nederland." Daar gaat Roskam dus waarschijnlijk ook niet op in. "Ik was toch al van plan om langer weg te blijven. Ik heb geen huis meer in Nederland en ik had m'n werk al opgezegd. Dus wat dat betreft zou ik niet terug hoeven, behalve voor de veilige haven."

Dus zit Roskam voorlopig in Amman. Niet meer in het hotel, inmiddels huurt hij een kamer in Amman. Daar mocht hij aanvankelijk helemaal niet uit. "De eerste vier dagen werd er brood en water bij de huizen langs gebracht. Daarna hebben ze de kleine winkeltjes weer open gedaan, dus nu mag ik m'n eigen eten kopen."

Mei in omwei werom

Niet iedereen in Amman spreekt Engels, maar met handen en voeten kom je een heel eind, zegt Roskam. En zoveel is er toch niet te doen: "Ik slaap alle dagen uit. Ik begin met wat koffie en een sigaret. En ik zit de hele dag op m'n telefoon, die moet ik iedere dag wel drie keer opladen. Ik probeer wel iedere dag even naar de supermarkt te gaan of naar de bakkerij. En dan met een omweg terug, zodat je toch nog wat beweging krijgt. Want wat moet je anders?"

Hoelang de lockdown in Jordanië nog duurt, daar is geen zicht op. "De minister van gezondheid hoopt dat we hier aan het eind van de ramadan (23 mei, red.) weer vrij mogen bewegen, maar de afgelopen dagen hebben we slecht nieuws gehad, want de coronagevallen zijn hier omhooggeschoten. In het hele land zijn het er nu 330. Het luchtruim is in ieder geval tot juni dicht. Dus ik zit hier nog wel even."

Roskam wil niet te negatief zijn, want zo erg is het nou ook weer niet. "Heel veel mensen sturen me lieve berichten. En ik weet ook dat mensen in veel slechtere situaties zitten. Zo slecht heb ik het niet. Sommige mensen zijn hun baan kwijt. Met mij komt het wel goed. Gewoon rustig blijven en de situatie accepteren."

Jetze Roskam in Jordanië

(advertinsje)
(advertinsje)