Psycholoog over coronapeiling: "Positieve stemming is besmettelijk"

De meeste mensen houden het de komende weken nog wel even uit in hun zelfisolement vanwege de coronacrisis, dat blijkt uit onderzoek van Omrop Fryslân en drie andere regionale omroepen. En ook daarna nog wel even, als het echt moet. Maar dat geldt niet voor iedereen. "Het geeft sommige mensen behoorlijk wat stress", zegt psycholoog Irma van Steijn.
Psycholooch oer coronapeiling
Die stress komt bijvoorbeeld door dat mensen geen structuur meer hebben. "Dan gaan mensen negatief op elkaar reageren en is de sfeer verziekt. Als dat eenmaal begint is het nogal besmettelijk. Je kan elkaar positief besmetten of negatief, en dat zie je dan gebeuren", zegt Van Steijn.

Besmettelijk

Toch denkt 82 procent van de Friezen een verlenging van de maatregels na 28 april vol te houden. "Die stemming van 'we houden het nog even vol' is dus ook besmettelijk. Als een grote groep dat zegt helpt dat. Ik hoop dat die stemming nog even duurt, want we moeten het nog even volhouden", zegt Van Steijn.

'Huidhonger'

De mens is echter niet gemaakt om zo lang in sociale isolatie te leven. "De mens is een enorm sociaal dier. We leven op contact en op het betekenisvol zijn voor een ander. Iemand in de ogen kijken en te knuffelen. We hebben 'huidhonger'. Als we dat lang moeten missen, dan worden we ongelukkig", zegt Van Steijn.

De tip?

De komende tijd brengt voor mensen ook veel onzekerheid, bijvoorbeeld financieel. Hoe moet je daar mee omgaan? "Mensen zijn gewend om problemen op te lossen, maar dit kunnen we niet oplossen", zegt Van Steijn. "Wat je niet op kunt lossen, moet je gewoon laten gaan."
"Een onzekerheid die je niet kunt oplossen moet je met elkaar delen en het erover hebben, maar staar je er niet op blind dat je het moet oplossen", aldus Van Steijn.
Verslaggever Auke Zeldenrust sprak met psycholoog Irma van Steijn