liveblog | 5 april 2020

Coronanieuws zondag 5 april: Rustig in grootste deel van provincie, maar niet overal

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in Fryslân.
Laatst bijgewerkt: 6 april 2020, 06:18 uur
22:30

Einde liveblog

Tot zover dit liveblog van zondag 5 april over het coronavirus. Nog een keer het belangrijkste nieuws van vandaag op een rijtje:

De dag van morgen

Morgen is er een nieuw liveblog. Op de radio is er vanaf 6.00 uur ook weer aandacht voor de coronacrisis, te beginnen in het programma Fryslân fan 'e moarn. Daarin praat presentator Hans Koster met een teamleider van RENN4, dat speciaal onderwijs verzorgt. Hoe gaat dat in deze periode? We hebben het ook over de ambulancehelikopter, die normaal gesproken wordt ingezet op de Waddeneilanden. Vanaf morgen wordt die helikopter gebruikt voor coronavervoer. Wat betekent dat voor de eilanden? Verder gaat de nazorg voor weidevogels natuurlijk door, maar wel op een andere manier. BFVW-voorzitter Frans Kloosterman legt uit. En wethouder Maarten Offinga van Súdwest-Fryslân doet een oproep aan de verhuurders van winkelpanden.
Op televisie beginnen we om 9.00 uur met de tweede week van Fryslân Fit. En om 18.00 uur is er een nieuwe uitzending van Fryslân Hjoed.
21:51

'Spelers willen eredivisieseizoen afmaken'

Een meerderheid van de voetballers in de eredivisie wil het seizoen afmaken. Dat zegt Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, tegen de NOS. Een deel van de clubs wil dat de KNVB een punt achter het seizoen zet, maar zo staan de spelers er volgens Levchenko dus niet in. "Ik weet dat de meerderheid van de eredivisiespelers de competitie graag wil afmaken", zegt hij. "Ik vraag me af of de clubs die gezegd hebben te willen stoppen met de competitie wel met de spelers hebben gepraat."

"Ze worden gek van het thuiszitten"

"Ik weet precies welke spelers hebben gezegd te willen stoppen en welke spelers door willen." Hij heeft veel contact met de spelers. "Het enige wat nu resteert is wachten. Ze worden gek van het thuiszitten en vinden het vervelend niks in groepsverband te kunnen doen. Ze willen vooral graag duidelijkheid."
Johnny Jansen, trainer van SC Heerenveen, spreekt zich er niet over uit. Hij vindt dat anderen moeten bepalen of het seizoen wel of niet wordt afgemaakt.
21:50

Muziek in het dorp

21:32

Deurkrukopener

Hulpdiensten en zorgpersoneel gebruiken een speciale opener voor deurkrukken, zodat ze die niet aan hoeven te raken. Thys Metz uit Drachtstercompagnie heeft het voorwerp ontwikkeld:
Hângreephâlder
20:19

Drijf-thru

De Pollepleats in Westhem is een locatie waar normaal gesproken trouwerijen of vergaderingen zijn. Die kunnen daar nu niet doorgaan, en daarom komt het bedrijf met een drijf-thru. Mensen in bootjes kunnen dan een lunch- of borrelpakket ophalen. Die worden met een stok overhandigd.
19:04

Grapperhaus grotendeels tevreden

Minister Ferd Grapperhaus van justitie is voor het grootste deel tevreden over hoe Nederland zich dit weekend aan de voorschriften heeft gehouden. "We kijken terug op een weekend met prachtig weer, waarbij mensen duidelijk de lastige keuze hebben gemaakt zoveel mogelijk thuis te blijven. De mensen die wel naar buiten gingen, hielden zich aan de regels en hielden goed afstand tot elkaar. Tegen die mensen zeg ik: complimenten, we begrijpen hoe moeilijk het is, maar hou dit vast, ook richting het Paasweekend!"
Niet alles is goed gegaan: op sommige plekken waren toch nog feestjes, ook in Leeuwarden. Dat is onacceptabel, zegt Grapperhaus. "De burgemeesters en de politie hebben terecht hard opgetreden." Ook bij feesten in Borne, Arnhem en Breda kwam de politie in actie.
Ook premier Rutte was tevreden: