Coronanieuws zondag 5 april: Rustig in grootste deel van provincie, maar niet overal

05 apr 2020 - 20:30

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.

 • GGD Fryslân meldde zondag twee nieuwe sterfgevallen. In totaal zijn er in Fryslân 21 mensen overleden aan het virus, en 206 mensen zijn positief getest;
 • Er liggen 86 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen;
 • De meeste coronapatiënten die in Noord-Nederland op een IC liggen, komen uit andere regio's;
 • De eerste besmetting op een Fries Waddeneiland is vastgesteld op Terschelling, het gaat om een oudere eilandbewoner;
 • De politie heeft de veerdam van Holwerd naar Ameland afgesloten wegens drukte;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:30
Einde liveblog

Tot zover dit liveblog van zondag 5 april over het coronavirus. Nog een keer het belangrijkste nieuws van vandaag op een rijtje:

 • Er zijn opnieuw twee mensen in Fryslân overleden aan het coronavirus. Daarmee staat het aantal dodelijke slachtoffers op 21. Er zijn zondag 14 nieuwe besmettingen vastgesteld.
 • Zes mensen in Leeuwarden hebben een boete van 390 euro gekregen, omdat ze tegen de regels in een feest hielden.
 • Op de meeste plekken bleef het zondag rustig, maar niet overal. Zo sloot de politie in Holwerd de veerdam naar Ameland vanwege drukte. Ook bij het Eeltsjemar in Dantumadiel werd het druk.
 • Er liggen nog 86 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen, dat zijn er negen minder dan een dag eerder. Het aantal op de IC is gelijk gebleven (29);
 • De meeste coronapatiënten die in Noord-Nederland op de IC liggen, komen uit andere regio's;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

De dag van morgen

Morgen is er een nieuw liveblog. Op de radio is er vanaf 6.00 uur ook weer aandacht voor de coronacrisis, te beginnen in het programma Fryslân fan 'e moarn. Daarin praat presentator Hans Koster met een teamleider van RENN4, dat speciaal onderwijs verzorgt. Hoe gaat dat in deze periode? We hebben het ook over de ambulancehelikopter, die normaal gesproken wordt ingezet op de Waddeneilanden. Vanaf morgen wordt die helikopter gebruikt voor coronavervoer. Wat betekent dat voor de eilanden? Verder gaat de nazorg voor weidevogels natuurlijk door, maar wel op een andere manier. BFVW-voorzitter Frans Kloosterman legt uit. En wethouder Maarten Offinga van Súdwest-Fryslân doet een oproep aan de verhuurders van winkelpanden.

Op televisie beginnen we om 9.00 uur met de tweede week van Fryslân Fit. En om 18.00 uur is er een nieuwe uitzending van Fryslân Hjoed.

21:51
'Spelers willen eredivisieseizoen afmaken'

Een meerderheid van de voetballers in de eredivisie wil het seizoen afmaken. Dat zegt Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, tegen de NOS. Een deel van de clubs wil dat de KNVB een punt achter het seizoen zet, maar zo staan de spelers er volgens Levchenko dus niet in. "Ik weet dat de meerderheid van de eredivisiespelers de competitie graag wil afmaken", zegt hij. "Ik vraag me af of de clubs die gezegd hebben te willen stoppen met de competitie wel met de spelers hebben gepraat."

"Ze worden gek van het thuiszitten"

"Ik weet precies welke spelers hebben gezegd te willen stoppen en welke spelers door willen." Hij heeft veel contact met de spelers. "Het enige wat nu resteert is wachten. Ze worden gek van het thuiszitten en vinden het vervelend niks in groepsverband te kunnen doen. Ze willen vooral graag duidelijkheid."

Johnny Jansen, trainer van SC Heerenveen, spreekt zich er niet over uit. Hij vindt dat anderen moeten bepalen of het seizoen wel of niet wordt afgemaakt.

21:32
Deurkrukopener

Hulpdiensten en zorgpersoneel gebruiken een speciale opener voor deurkrukken, zodat ze die niet aan hoeven te raken. Thys Metz uit Drachtstercompagnie heeft het voorwerp ontwikkeld:

Hângreephâlder

20:19
Drijf-thru

De Pollepleats in Westhem is een locatie waar normaal gesproken trouwerijen of vergaderingen zijn. Die kunnen daar nu niet doorgaan, en daarom komt het bedrijf met een drijf-thru. Mensen in bootjes kunnen dan een lunch- of borrelpakket ophalen. Die worden met een stok overhandigd.

19:04
Grapperhaus grotendeels tevreden

Minister Ferd Grapperhaus van justitie is voor het grootste deel tevreden over hoe Nederland zich dit weekend aan de voorschriften heeft gehouden. "We kijken terug op een weekend met prachtig weer, waarbij mensen duidelijk de lastige keuze hebben gemaakt zoveel mogelijk thuis te blijven. De mensen die wel naar buiten gingen, hielden zich aan de regels en hielden goed afstand tot elkaar. Tegen die mensen zeg ik: complimenten, we begrijpen hoe moeilijk het is, maar hou dit vast, ook richting het Paasweekend!"

Niet alles is goed gegaan: op sommige plekken waren toch nog feestjes, ook in Leeuwarden. Dat is onacceptabel, zegt Grapperhaus. "De burgemeesters en de politie hebben terecht hard opgetreden." Ook bij feesten in Borne, Arnhem en Breda kwam de politie in actie.

Ook premier Rutte was tevreden:

18:49
86 coronapatiënten in Friese ziekenhuizen

Volgens de laatste cijfers zijn er in totaal 86 coronapatiënten opgenomen in de Friese ziekenhuizen. Daarvan liggen er 29 op een intensive care. Op de intensive cares is het aantal patiënten gelijk aan zaterdag. Buiten de IC is het aantal patiënten in de Friese ziekenhuizen gedaald: van 68 naar 57.

De cijfers komen van het ROAZNN. Dat is het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland. Niet van alle patiënten is vastgesteld dat ze het virus hebben, zegt het ROAZNN. In sommige gevallen gaat het om een verdenking.

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten - Foto: ProNews

In heel Noord-Nederland liggen er 113 coronapatiënten op een IC-bed. De meesten (70) van hen komen uit andere regio's, dus niet uit Fryslân, Groningen of Drenthe. Dat meldt het ROAZNN.

Het gaat om cijfers van vanochtend 10.00 uur. Het aantal coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen is stabiel, gekeken naar de afgelopen week.

Coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen

IC niet-IC
Zondag 05/04 29 57
Zaterdag 04/04 29 68
Vrijdag 03/04 26 72
Donderdag 02/04 27 69
Woensdag 01/04 28 65
Dinsdag 31/03 28 81
Maandag 30/03 31 73
Zondag 29/03 28 76
Zaterdag 28/03 26 77
Vrijdag 27/03 18 81
18:00
Inschrijving Berenloop later

De organisatie van de Berenloop op Terschelling doet de inschrijving half mei open. Normaal is dat eerder, maar de hoop is dat er rond die tijd meer duidelijk is over hoe het komt met de evenementen van later dit jaar. De Berenloop is dit jaar op 31 oktober en 1 november.

16:31
1.385 Nederlander met corona op IC

Het aantal Nederlanders dat op de intensive care ligt met het coronavirus is 1.385. Dat zijn er 25 meer dan een dag eerder. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is blij met de cijfers omdat ze niet snel oplopen. "Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de ic verlaten."

De totale capaciteit op de intensive cares in Nederland is 2.400. Daarvan zijn er 505 bedoeld voor mensen die het virus niet hebben.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)