Kerk Hurdegaryp kiest ervoor om dienst niet door te laten gaan

De Hersteld Hervormde Gemeente in Hurdegaryp gaat zondag niet open voor haar gemeente. Dat heeft de kerkraad besloten nadat vorige week ophef was ontstaan omdat de dienst daar gewoon door zou gaan. Er zal wel een dienst zijn, maar alleen met de dominee en een paar mensen van de kerkraad. "De rest hoopt via een online stream mee te luisteren", zegt Johan van de Schootbrugge, scriba van de kerkelijke gemeente in Hurdegaryp.
© ANP
"Dat hebben we puur gedaan vanwege de commotie die er op het internet is ontstaan. We willen weer rust creëren in Hurdegaryp en omstreken", zegt Van de Schootbrugge. Het was geen makkelijke beslissing, maar om escalatie te voorkomen kon de kerk niet anders. Als er geen commotie was ontstaan, was de dienst gewoon doorgegaan.
Ondanks de afzegging vindt Van de Schootbrugge dat de kerk eigenlijks niets verkeerd doet: "Er zijn veel niet-primaire levensbehoeften nog open, zoals bouwmarkten. Daar zijn ook veel mensen, dus dat kun je van beide kanten bekijken." Groot verschil met de bouwmarkten is volgens hem dat mensen in de kerk in groepjes binnenkomen en niet aan elkaar zitten.
De oplossing, dat mensen thuis de dienst via internet kunnen volgen, klinkt eenvoudiger dan de praktijk. "We draaien het nog op cassettes over. Het klinkt wat jaren 80. Maar als we die online stream hadden gehad, hadden we het wel eerder gedaan, maar je kunt geen ijzer met handen breken om dat allemaal in één keer aan te leggen."
Johan van de Schootbrugge van de kerkelijke gemeente Hurdegaryp