Bogerman Big Band maakt lied voor iedereen in het onderwijs: "We willen naar school"

"Het is stil in de school", zingen de leerlingen van de Bogerman Bigband uit Sneek. Met hun lied 'We willen naar school' willen zij iedereen in het onderwijs een hart onder de riem steken: ze zingen dat ze weer snel naar school willen. Cees Vogelvanger, die kwam met het idee voor dit lied: "Dat is wat wij willen. Muziek maken!"
Dat de kinderen nog eens heimwee zouden krijgen naar de middelbare school, heeft waarschijnlijk niemand van hen ooit gedacht. Cees Vogelvanger, afdelingsleider op het Bogerman, kwam op het idee om een lied over deze situatie te schrijven. Hij zegt: "Ik denk niet dat ze dat ooit van zichzelf hadden gedacht, maar het heeft lang genoeg geduurd voor de kinderen, dat merk je aan alles."

Meer dan leren alleen

Volgens Vogelvanger missen de leerlingen het sociale contact en de gemeenschap binnen de school. "School is meer dan leren alleen", zegt hij. "En in deze dagen merk je dat heel sterk." Met het lied van de Bogerman Bigband willen de leerlingen van de Sneker middelbare school alle andere leerlingen en medewerkers in het onderwijs een hart onder de riem steken.
Jonge mensen willen elkaar ontmoeten, het is voorjaar, de vlinders vliegen alle kanten op.
Dirigent Anne Oosterhaven
Dirigent Anne Oosterhaven was meteen enthousiast toen hij gevraagd werd het lied te schrijven. "Daar kunnen we wel iets mee", was Oosterhavens eerste reactie. "We hadden nog een goede opname, muzikanten die wel iets wilden inspelen, zangeressen die helemaal enthousiast werden van het idee", zegt hij. En dat enthousiasme verbaast hem niets. "Jonge mensen willen elkaar ontmoeten. Het is voorjaar, de vlinders vliegen alle kanten op."

15 optredens kwijt

Een klein beetje optimisme is zeker nodig, want de coronacrisis raakt ook de Sneeker Bogerman Bigband. Zo vertelt Vogelvanger dat het annuleren van evenementen met meer dan 100 man ook voor de Bogerman Bigband gevolgen heeft voor het aantal optredens. "We zijn in drie weken gewoon 15 optredens kwijtgeraakt", zegt hij. Maar nu hebben ze eerst deze online vorm van musiceren gevonden. Vogelvanger: "Dat is wat wij willen. Muziek maken!"
Cees Vogelvanger en Anne Oosterhaven