Oerol gaat niet door: "We moeten het annuleren, anders gaan we failliet"

03 apr 2020 - 16:53

"Als we nu het festival niet annuleren, dan overleven we het niet." De organisatie van Oerol kon niet anders dan de editie van dit jaar annuleren, zegt directeur Siart Smit. "Die 50.000 mensen komen niet naar het eiland, dat betekent dat wij 1,3 tot 1,6 miljoen euro mislopen."

Foto: Omrop Fryslân

Eerder al maakte de organisatie bekend dat het festival niet door kon gaan in de oorspronkelijke vorm. De organisatie zou toch nog zoeken naar alternatieve vormen, maar dat blijkt nu dus toch geen optie. "De voorbereidingstijd is te kort en het is financieel niet verantwoord om daarmee door te gaan", zegt directeur Siart Smit. Daarom heeft de organisatie vrijdag besloten dat Oerol dit jaar definitief niet door zal gaan.

"Dat heeft best veel impact voor alle makers, alle mensen die bij ons werken en ook voor de leveranciers", zegt Smit. "Maar we moesten dit besluit nu nemen." Door de maatregelen van het kabinet kan er tot 28 april niet gebouwd worden en kunnen theatermakers tot die tijd niet oefenen. "Bovendien blijft het verbod op evenementen sowieso tot 1 juni van kracht en een verdere verlenging ligt voor de hand." Het festival zou van 12 tot en met 21 juni worden gehouden en de programmering was al rond.

Anders failliet

Smit: "We moeten het annuleren, want anders zijn we als organisatie failliet. En dan is er in 2021 ook geen festival en ook geen werkgelegenheid. Het is altijd een lastig besluit, maar ook het enige besluit dat nu mogelijk is."

We gaan hoe dan ook een teken van leven geven in juni, al is het virtueel.

Siart Smit, direkteur fan Oerol

Het betekent niet dat er nu het hele jaar niets meer staat te gebeuren op Terschelling. "We gaan wel kijken wat nu wel kan. Dat gaan we de komende weken doen. Op 21 april wordt bekend of de maatregelen worden verlengd na 28 april. Dan wordt ook bekend hoe de wereld er voor festivals uitziet na 1 juni. Op basis daarvan kunnen we zeggen wat we wél kunnen doen. We gaan hoe dan ook een teken van leven geven in juni, al is het virtueel. We hopen dat er wat publiek bij kan zijn, maar dat moeten we allemaal later beslissen."

Trefwoorden: 
Terschelling Oerol coronavirus
(advertinsje)
(advertinsje)