Moeilijke tijden voor Spaanse Friezen: "Ik kan het nu eigenlijk al niet meer volhouden"

In Nederland loopt de spanning steeds verder op over het coronavirus en hebben we een beperking in onze bewegingsvrijheid, maar in Spanje is het nog veel erger. Daar is een volledige lockdown en dus kunnen de mensen alleen naar buiten voor boodschappen en medicijnen. Lieuwe Westra en Merijn Bouma, twee Friezen die normaalgesproken gewend zijn om er op de fiets op uit te gaan, wonen daar en dat valt ze op dit moment niet mee. "Ik ben er wel klaar mee", zegt Westra.
Lieuwe Westra in 2017 © www.orangepictures.nl
Oud-profwielrenner Westra woont tussen Valencia en Alicante. De lockdown duurt nu al negentien dagen en dan begint de verveling wel te komen. "Het ritme is nu weg. We slapen maar uit, want je moet de dag toch om krijgen. Dan lopen we wat om het huis heen en dan is het even wat eten en een siësta. Dan een beetje Netflix kijken en weer slapen. Dat is de dag nu zo'n beetje", zegt Westra.
Het einde lijkt nog niet in zicht. "We horen elke dag wat er gebeurt, nu ook weer 950 doden op een dag. Er zit nog niet veel beterschap in. De lockdown zou duren tot 12 april, maar je kan er wel vanuit gaan dat dat weer verlengd wordt", zegt de oud-wielrenner.

B&B

Westra heeft sinds oktober een B&B in Spanje, maar die is nu dus dicht. "We hadden op een betere start gehoopt. We hebben sinds oktober hard gewerkt. Het ging perfect, de boekingen gingen goed. En toen kwam dit. Dan stokt alles even", zegt hij.
De B&B is niet het enige dat stilligt. Ook zijn oude beroep, het wielrennen, ligt helemaal plat. Voorlopig gaat de Tour de France echter nog wel door, tot grote verbazing van Westra. "Waarom zou de Tour door moeten gaan. Ik ben daar heel duidelijk in. Ik snap ook niet dat ze daar nog over praten. In mijn beleving moeten ze gewoon zeggen dat het niet doorgaat", zegt Westra.
Merijn Bouma © Eigen foto
Voor Marijn Bouma is de lockdown nog een heel stuk lastiger. Hij woont met zijn gezin in een klein appartement in Barcelona. "Je mag nog wel naar de winkel, maar die is dertig meter van ons appartement. Dus dat is maar een heel klein stukje lopen Voor de rest hebben we nog een klein balkonnetje", zegt Bouma.

Financiële crisis

Ek syn bedriuw, hy is (fyts)gids yn de stêd, leit hielendal stil. "Finansjeel is dat in krisis. Elke dei dat ik net oan it wurk bin, komt der ek neat binnen. Se ha wol sein fan de oerheid út dat der help komt foar de selsstannigen Ik ha juster al in berjochtsje stjoerd oan myn accountant of hy al wat wist oer de stipe. Hy sei dat hy my dizze wikke belje sil, dan hawwe we de kontakt oer. Dus dan is it wol dúdlik dat hy my noch neat tasizze kin", seit Bouma.
"Ik kin it no eins al net mear folhâlde. Ik ha no al jild fan myn heit en mem krigen sadat we noch wat dingen betelje kinne. En hjoed moatte we eins al de hier oermeitsje, mar dat slagget ek net. Dus we ha de ferhierder al in berjochtsje stjoerd", sa seit Bouma. "Ik hâld myn jild leaver foar de boadskippen."
Ook zijn bedrijf, hij is (fiets)gids in de stad, ligt helemaal stil. "Financieel is dat een crisis. Elke dag dat ik niet aan het werk ben, komt er ook niets binnen. Ze hebben wel gezegd dat er vanuit de overheid hulp komt voor de zelfstandigen. Ik heb gister al een berichtje gestuurd aan mijn accountant of hij al iets wist over de steun. Hij zei dat hij mij deze week gaat bellen, dan hebben we er contact over. Dus dan is het wel duidelijk dat hij mij nog niets toe kan zeggen", zegt Bouma.
"Ik kan het nu eigenlijk al niet meer volhouden. Ik heb al geld van mijn ouders gekregen zodat we nog wat dingen kunnen betalen. En vandaag moeten we eigenlijk al de huur overmaken, maar dat lukt ook niet. Dus we hebben de verhuurder al een berichtje gestuurd", aldus Bouma. "Ik houd mijn geld liever voor de boodschappen."
Lieuwe Westra en Merijn Bouma over hun situatie in Spanje