Popfabryk roept muzikanten op om online aan de slag te gaan

Productiehuis Popfabryk heeft een wedstrijd uitgeschreven voor muzikale online projecten. Optredens van artiesten gaan de komende tijd niet door en releases van nieuwe muziek zijn afgezegd. Popfabryk wil met de wedstrijd stimuleren dat niet alles stil komt te staan en wil muzikanten wat geld laten verdienen. De beste ideeën krijgen elk 500 euro. Het loopt zo'n storm, dat er ook een tweede ronde komt.
Popfabryk hat online wedstriid
Een van de ideeën die geld krijgen, is het plan van Jos Blomsma. Hij heeft een baan als vormgever en maakt in zijn vrije tijd muziek. Hij is nu bezig om een nummer te maken met een onbekende zangeres uit Praag. "Ik zag haar al een tijdje op Facebook als vriendvoorstel. Ik raakte nieuwsgierig en zag dat ze twee gemeenschappelijke vrienden had en muziek maakte." Hij vroeg of ze met hem een nummer wilde maken en dat wilde ze wel.
Ze hebben contact via de chat van Facebook en wisselen muziek uit via Google Drive. "Ik heb een paar schetsen gemaakt: elektronische muziek, een baspartij en een synthesizer." De muzikante uit Praag is hiermee aan de slag gegaan en heeft net weer wat opgestuurd. "Ze heeft het heel vrij opgevat, het is mooi maar wel heel anders."
Zo werken ze toe naar een nummer. Blomsma is ook nog van plan om er een videoclip bij te maken. Het eindresultaat wordt komende week online gepresenteerd op 3voor12/Friesland.
Jos Blomsma is een van de makers die geld krijgen
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Thuislab

Bente van Hout is projectleider van de wedstrijd fan Popfabryk. "We hebben makers gevraagd om een thuislab op te zetten en willen ze uitdagen om thuis iets te ontwikkelen. Het mag ook samen met anderen zijn, maar iedereen moet op zijn eigen honk blijven. Uiteindelijke moeten ze het presenteren zonder dat ze fysiek in aanraking komen met het publiek. Dat kan via een livestream of een video, maar het kan ook een opname zijn."
Bente van Hout, projectleider bij Popfabryk