Coronanieuws vrijdag 3 april: 98 coronapatiënten in Friese ziekenhuizen, waarvan 26 op IC

03 apr 2020 - 23:05

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

 • Er zijn de afgelopen 24 uur twee mensen overleden aan het virus, daarmee staat het aantal sterfgevallen op 14;
 • Er zijn in onze provincie tot nog toe 172 mensen positief getest op het virus;
 • Er lagen donderdag in Fryslân 27 coronapatiënten op de intensive care en nog eens 69 mensen op andere afdelingen in de ziekenhuizen;
 • Scholen en horeca blijven dicht tot en met 28 april, heeft het kabinet bepaald;
 • Het betaalde voetbal ligt stil tot 1 juni;
 • Heerenveen wil na 1 juni de competitie uitspelen, Ajax wil komend seizoen opnieuw beginnen;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier;
 • Kijk hier op de overzichtskaart hoeveel mensen met coronavirus er op dit moment in het ziekenhuis liggen (bron: RIVM/GGD).

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

23:01
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van vrijdag 3 april over het coronavirus. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws op een rij:

 • Er zijn weer twee mensen in Fryslân overleden aan het virus. Daarmee komt het totale aantal sterfgevallen op 14. In onze provincie zijn tot nu toe 172 mensen positief getest op het virus;
 • Er lagen vrijdag 26 coronapatiënten op de intensive care en nog eens 72 op andere afdelingen van de ziekenhuizen. Het totale aantal van 98 patiënten in de ziekenhuizen is daarmee gestegen met twee personen;
 • Ziekenhuizen en huisartsen merken dat mensen momenteel angstig zijn om naar de dokter te gaan. Dat is niet nodig, zeggen ze. De andere zorg gaat zoveel mogelijk door, dus mensen moeten niet twijfelen om zich te melden wanneer dat nodig is;
 • Geniet zoveel mogelijk van de zon, maar doe dat in de tuin of op het balkon. Die oproep doen premier Rutte, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De twee natuurorganisaties willen voorkomen dat het tijdens het weekend, waarin het mooi weer wordt, te druk gaat worden in de natuurgebieden.
 • Bij het Leeuwarder laboratorium Izore is het nieuwe testcentrum in aanbouw. Daar kan zorgpersoneel binnenkort getest worden.
 • Het festival Oerol op Terschelling gaat definitief niet door. Wanneer de organisatie dat besluit nu niet neemt, zou dat het faillissement betekenen, zegt directeur Siart Smit.
22:51
Digitale Staten

Provinciale Staten vergaderen op 22 april voor het eerst volledig digitaal. Dat kan doordat de ministerraad eind maart instemde met het 'spoedwetvoorstel digitale besluitvorming'. Het doel is om provincies, gemeenten en waterschappen tijdelijk een alternatief te bieden, zodat ze zowel bijeen kunnen komen als digitaal besluiten kunnen nemen. Door het coronavirus is dat laatste nu het geval.

22:10
'Langetermijnminister'

Voor grote problematiek zoals de coronacrisis zou er een minister moeten komen voor de langere termijn. Dat zegt Klaas Sietse Spoelstra, naar eigen zeggen 'veranderaar' van beroep, in It Polytburo - Fryslân Moarn.

20:03
Hans de Boer langer voorzitter

Hans de Boer blijft langer voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De oud-Witmarsummer zou op 1 juli worden opgevolgd door Ingrid Thijssen, maar door de coronacrisis wordt dat nu eind september.

20:02
Videodagboek wijkverpleegkundige Zoë Luchtmeijer
18:43
Gewoon bellen

Gewoon bellen als er iets is, zegt huisarts Karin Groeneveld. Huisartsen merken dat mensen met klachten langer wachten om contact op te nemen. "Als ze dan bellen zeggen ze: 'Sorry, ik weet dat jullie het heel druk hebben. Sorry dat ik je lastigval."

18:09
Coronakaart Fryslân
17:40
98 coronapatiënten

Er lagen bij de meting van vrijdagochtend 98 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen. Dat zijn er twee meer dan een dag eerder. Het aantal patiënten met corona op de intensive care was vrijdagochtend 26.

Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) zegt ook dat er genoeg capaciteit is voor de andere noodzakelijke zorg. "Sommige mensen vragen zich af of ze nog wel bij de huisarts of in het ziekenhuis terecht kunnen met klachten die niets met COVID-19 te maken hebben. Het antwoord op deze vraag is 'ja'", schrijft het ROAZ. "Mensen met gezondheidsklachten kunnen te allen tijde contact opnemen met hun huisarts, doktersdienst, behandelend specialist of, bij levensbedreigende situaties, bellen met 112. Huisartsen en specialisten bepalen aan de hand van de klachten en in overleg met de patiënt of zorg op dit moment noodzakelijk is en zo ja, hoe deze het beste gegeven kan worden."

Coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen

IC niet-IC
Vrijdag 27/03 18 81
Zaterdag 28/03 26 77
Zondag 29/03 28 76
Maandag 30/03 31 73
Dinsdag 31/03 28 81
Woensdag 01/04 28 65
Donderdag 02/04 27 69
Vrijdag 03/04 26 72
16:49
"Bruggen beperkt open voor pleziervaart"
17:07
24/7 kinderopvang

In Leeuwarden is een kinderopvanglocatie ingericht waar de kinderen 24 uren per dag opgevangen kunnen worden. De locatie is bedoeld voor kinderen van wie minstens een vader of moeder een cruciaal beroep heeft. Die kunnen de kinderen daar gratis brengen, ook als ze normaal gesproken geen gebruik maken van de opvang. De locatie ligt tegenover het MCL. De noodopvang wordt aangeboden zolang de coronacrisis duurt.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)