Coronapatiënt in Beuckelaer in Sint Annaparochie: personeel nog niet getest

02 apr 2020 - 17:01

Op de locatie Beuckelaer van zorgcentrum Het Bildt in Sint Annaparochie zijn twee bewoners positief getest op het coronavirus. Dat heeft veel invloed op de zorg voor de 80 bewoners van Beuckelaer. Volgens directeur Atsje Tadema levert het veel onrust op.

Beuckelaer - Foto: Google Street View

Directeur Tadema van Beuckelaer: "Het is altijd schrikken natuurlijk. Je weet dat je het huis op slot moet zetten en als je in de zorg werkt is het gevaar daarmee niet geweken. We hebben er alles aan gedaan, maar het schijnt nu al onder ons te zijn. Woensdag zijn we ermee geconfronteerd. We hadden al maatregelen getroffen, maar dat bleek niet voldoende."

Er waren al maatregelen genomen in het centrum in Sint Annaparochie, legt Tadema uit. "We hebben de mensen met klachten geconcentreerd op één vleugel. Die vleugel is afgesloten voor de rest van het gebouw. Normaal draaien we twee nachtdiensten voor 80 cliënten, maar nu is een een extra bij. Specifiek voor die gang. Verder dragen we het eten, drinken en wasgoed over, om zoveel mogelijk kruisbesmetting te voorkomen."

Onrust

Volgens Tadema betekent het onrust voor de zorginstelling. "Voor alle betrokkenen, maar ook voor de andere bewoners en het personeel. Het vraagt wel wat van je. De mensen wonen hier en wij verzorgen ze. Je moet aan de andere kant wel bedenken dat corona allerlei vormen kan hebben. Niet alles is even heftig met beademingsapparaten zoals je op televisie ziet. Sommige vormen kun je behappen." Tadema zegt dat de komende dagen wel spannend worden. "Je mag er bijna vanuit gaan dat als er meer mensen klachten krijgen, dat die mensen ook corona hebben."

Testcapaciteit

Dat het kabinet toegezegd heeft meer zorgpersoneel te testen, betekent niet dat het ook per direct gebeurt. "Wij proberen mensen onder de testmodus te krijgen, maar de capaciteit is beperkt en daarmee worden wij ook geconfronteerd. Vanaf 6 april moeten meer mensen in de zorg getest worden, zegt het kabinet. Maar dat kan niet allemaal in één keer. Daar moeten ook mensen voor zijn."

Atsje Tadema, direkteur Beuckelaar

(advertinsje)
(advertinsje)