Kinderen hangen nestkastjes op bij Twijzel tegen eikenprocessierups

02 apr 2020 - 15:22

Afgrijselijke jeuk, overal rode uitslag en opgezette ogen. De overlast van de eikenprocessierups was afgelopen jaar uitzonderlijk groot. Daar heeft Pyt van de Polder, vrijwilliger van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden wat op bedacht. Hij hangt in samenwerking met kinderen in Twijzel nestkastjes voor mezen op.

Nêstkastke yn Twizel - Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

"Die meesjes die daar inkomen eten de rups. Daar zijn ze gek op. Andere vogels ook wel, maar de mees vooral", seit Van de Polder. Op deze manier kan de rups dus op natuurlijke wijze bestreden worden.

Van de Polder won afgelopen jaar een prijs voor zijn vrijwilligerswerk bij de Noardlike Fryske Wâlden. Het bedrag dat daar aan gekoppeld was, heeft hij geïnvesteerd in de nestkastjes.

Verslaggever Johanna Brinkman sprak met de intiatiefnemer Piet van de Polder

De kastjes hangen onder meer op het land van Hans Veenstra. Hij heeft de kastjes samen met zijn kleinkinderen opgehangen. "Prachtig, mooier is er toch niet. Vijftig hokjes hier door het hele stuk land heen, wat wil je nog meer. Met de jeugd erbij langs, dat is een lust", zegt Veenstra.

Kleinkinderen

Zijn kleinkinderen Hans, Hans, Wietske en Wietske hebben de kastjes van een kleurtje voorzien. "Dat was een leuk werkje en samen is het gezellig", zeggen Wietske en Wietske. "Daar zijn we wel een paar dagen mee bezig geweest", zeggen Hans en Hans.

Van de Polder is blij dat de kinderen het zo mooi vinden. "Was het maar op meer plekken zo, dit is nu precies het doel waar we naar toe willen", aldus Van de Polder.

Verslaggever Johanna Brinkman sprak met de kinderen die de kastjes schilderden

02 apr 2020 - 15:22