GGZ-kliniek in Heerenveen heeft speciale coronaruimte

02 apr 2020 - 12:45

De GGZ-kliniek in Heerenveen heeft een speciale coronaruimte ingericht. Het is voor de meeste patiënten namelijk niet makkelijk om zelf thuis in isolatie te gaan. Dit in verband met de diagnose van deze mensen.

GGZ Friesland - Foto: Omrop Fryslân

De romte hat alle fasiliteiten om in pasjint op te fangen dy't corona hat. Foar it ferpleegjend personiel is dat wol efkes wenne. "It is hiel bysûnder. It is in hiele oare wize fan soargjen. We moatte de hannen waskjen yn alve stappen. Normaal hoecht dat net by minsken dy't op de krisisôfdieling sitte. En dan al dat isolaasjemateriaal wêryn't je it hiel waarm krije", seit ferpleechkundige Joke Koning.

"We hawwe in groep minsken dy't risiko rinne. Net elkenien hat in goede fysike sûnens, op it momint dat je ek al in psychyske kwetsberens hawwe bin je dûbel fetber. Je moatte realistysk wêze en der foar klear wêze", sa seit Koning.

De ruimte heeft alle faciliteiten om een patiënte op te vangen die corona heeft. Voor het verplegend personeel is dat wel even wennen. "Het is heel bijzonder. Het is een hele andere manier van zorgen. We moeten de handen wassen in elf stappen. Normaal hoeft dat niet bij mensen die op de crisisafdeling zitten. En dan al dat isolatiemateriaal waarin je het heel warm krijgt", zegt verpleegkundige Joke Koning.

"We hebben een groep mensen die risico lopen. Niet iedereen heeft een goede fysieke gezondheid, op het moment dat je ook al psychische kwetsbaarheid hebt, ben je dubbel vatbaar. Je moet realistisch zijn en er klaar voor zijn", aldus Koning.

Isolatie is extra moeilijk

Er is ruimte voor tien patiënten met corona. "Het is eigenlijk zo dat de mensen die hier komen, als ze geen psychiatrische problemen zouden hebben, dat ze dan thuis zouden kunnen uitzieken. Het zijn mensen met milde tot matige klachten", zegt psychiater Paul David Meesters.

Toch is deze afdeling volgens Meesters nodig. "Als het over corona gaat, dan gaat het meestal over dat iemand zelf in afzondering blijft. Je kan je voorstellen dat als iemand het moeilijk heeft, dat isolatie dan vaak niet vol te houden is. Het voordeel van deze afdeling is dat omdat ze allemaal besmet zijn, ze allemaal met elkaar op de afdeling kunnen", zegt Meesters.

Wanneer de afdeling in gebruik genomen wordt is nog afwachten. "Op dit moment zijn we gelukkig nog leeg en we hopen dat dat ook zo blijft. Alles is klaar voor iets waarvan we hopen dat het niet nodig zal zijn", aldus Meesters.

Verslaggever Jeroen Boersma keek bij de kliniek in Heerenveen

Trefwoorden: 
GGZ kliniek coronavirus
(advertinsje)
(advertinsje)