Coronanieuws 2 april: Geen extra maatregelen voor Waddeneilanden, Heerenveen wil verder met voetballen

02 apr 2020 - 21:41

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

 • Er is de afgelopen 24 uur één persoon overleden aan het virus, daarmee staat het aantal sterfgevallen op 12.
 • Er zijn in onze provincie tot nog toe 158 mensen positief getest op het virus, elf mensen zijn overleden.
 • Er lagen donderdag in Fryslân 27 coronapatiënten op de intensive care en nog eens 69 mensen op andere afdelingen in de ziekenhuizen.
 • Scholen en horeca blijven dicht tot en met 28 april, heeft het kabinet bepaald.
 • Het betaalde voetbal ligt stil tot 1 juni.
 • Heerenveen wil na 1 juni de competitie uitspelen, Ajax wil komend seizoen opnieuw beginnen.
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
 • Kijk hier op de overzichtskaart hoeveel mensen met coronavirus er op dit moment in het ziekenhuis liggen (bron: RIVM/GGD).

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:28
Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van donderdag 2 april over de coronacrisis. We zetten het belangrijkste nieuws op een rijtje:

 • Er komen vooralsnog geen extra maatregelen om toeristen van de Waddeneilanden te houden, maar burgemeesters roepen op om niet te komen;
 • SC Heerenveen wil, als het kabinet dat toelaat, de competitie uitspelen, maar Ajax, AZ en PSV zien dat niet zitten;
 • Er is corona geconstateerd in een zorgcentrum in Sint Annaparochie, maar vanwege de beperkte testcapaciteit kan niet al het personeel getest worden;
 • De politie maakt zich zorgen over massale drukte nu er een weekend met mooi weer voor de deur staat;
 • De gemeente Leeuwarden heeft grote zorgen over de culturele sector, wethouder Feitsma wil dat het Rijk naar de lange termijn kijkt;
 • Er zijn in onze provincie tot nu toe 158 mensen positief getest op het virus en twaalf Friezen zijn er aan overleden;
 • Over de hele wereld staat het sterftecijfer boven de 50.000 en er zijn meer dan een miljoen besmettingen.

Morgen is er een nieuw liveblog. En in de radio-uitzending is het laatste nieuws te horen in Fryslân fan 'e moarn. In dat programma reageert de bestuursvoorzitter van zorggroep Alliade op het nieuws dat dertien bewoners van een verpleegtehuis in Heerenveen moeten verhuizen om ruimte te maken voor mensen met corona. Sommige familieleden zijn daar verbaast over omdat de bewoners in de laatste fase van hun leven zitten.

22:24
Werk weigeren als dat onveilig is, mag dat?

Vakbond FNV krijgt veel vragen van zorgmedewerkers over het weigeren van werk. Vanwege krapte aan beschermend materiaal is het de vraag of werken wel veilig is.

22:01
Meer dan een miljoen mensen besmet met coronavirus

Wereldwijd zijn meer dan 50.000 mensen bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat meldde de website worldometer, waar onderzoekers en ontwikkelaars de aantallen doden en besmettingen bijhouden.

Het aantal besmettingen in de wereld steeg donderdagavond tot boven een miljoen. De VS is het zwaarst getroffen land met meer dan 220.000 besmettingen en meer dan 5.000 dodelijke slachtoffers.

21:50
Hoe is het nu om als verpleegster te werken?

Verpleegster Gerbrecht van der Meulen uit de omgeving van Dokkum vertelt op haar Facebookpagina hoe een dag op haar werk eraan toe gaat.

21:30
"We zijn 80 plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden"

Presentator Jort Kelder, die op Terschelling woont, vindt dat de maatregelen vooral een kleine groep mensen beschermen. Lees hier het volledige bericht.

21:10
Noodverordening langer van kracht

De Veiligheidsregio heeft de noodverordening tegen de verspreiding van het coronavirus verlengd tot 28 april. Een maatregel is dat sanitaire gebouwen op campings tot 28 april dicht moeten blijven. Ook kan de politie ingrijpen als mensen niet anderhalf meter afstand houden. De Veiligheidsregio verwacht dat het rustig blijft in Fryslân en ook op de Waddeneilanden. Veel toeristen hebben afgezegd, daarom zal de goede medische aan de eigen inwoners naar verwachting niet in gevaar komen.

20:33
Belastinguitstel voor bedrijven

Ondernemers kunnen nu ook uitstel aanvragen voor een vijftal belastingen, namelijk milieubelasting, assurantiënbelasting, kansspelbelasting, accijns en de verhuurdersheffing. Staatssecretaris Vrijbrief heeft dat bekendgemaakt. De maatregel is bedoeld om bedrijven die wel kosten maken maar amper of geen inkomsten hebben tegemoet te komen.

20:23
Minder sport en meer beltegoed in Leeuwarder gevangenis

In de gevangenis gelden naast het algemene advies van het RIVM ook andere maatregelen. Gevangenen kunnen geen bezoek krijgen, maar wel een iPad zodat ze kunnen skypen. Ze krijgen ook extra beltegoed om in contact met het thuisfront te blijven. Dat zegt Harry Lefferts van de Leeuwarder gevangenis.

De gevangen worden er in kleine, aparte groepjes gehouden zodat de kans op verspreiding van het virus kleiner is, en er zijn minder activiteiten. Het avondprogramma is helemaal vervallen.

(Advertentie)
(Advertentie)