Beroepsmilitair Louwes is verpleegkundige in MCL: "Trots dat ik hier mag werken"

01 apr 2020 - 18:43

Ook defensie is volop bezig met het bestrijden van de coronacrisis. Bij het MCL in Leeuwarden zijn vijf beroepsmilitairen in actie. Eén daarvan is Roelof Louwes uit Franeker: hij is door defensie gedetacheerd in het Leeuwarder ziekenhuis.

Louwes is voor defensie maar liefst zeven keer op missie geweest, waaronder in Uruzgan in Afghanistan. Daar heeft hij wel geleerd om met crisissituaties om te gaan. Die ervaring komt nu tijdens de coronacrisis goed van pas. "We laten ons niet verrassen door veranderende situaties, dat zit in ons ruggenmerg." In Nederland werken momenteel in totaal zo'n 90 militairen als gespecialiseerde verpleegkundigen in ziekenhuizen.

Voor het publiek zijn de militairen in het ziekenhuis niet als zodanig herkenbaar, want ze hebben dezelfde, extra beschermende werkkleding aan als iedereen en geen Nederlandse driekleur op het schouder. Maar wie ze herkent, kan bij Louwes zien dat hij militaire 'desert schoenen' draagt. Deze schoenen zijn ook geschikt voor het werk in het ziekenhuis.

Militair-verpleegkundige Folkert - Foto: Omrop Fryslân

Louwes ziet deze dagen ook veel overeenkomsten tussen defensie en de zorg: "De mensen in het ziekenhuis zijn enorm flexibel en veerkrachtig. Het aanpassingsvermogen in het MCL is enorm." Zelf kan hij eigenlijk niet kiezen tussen defensie en de zorg en hij is blij dat hij als militair in het ziekenhuis mag werken, zeker nu. "Ik ben trots op defensie, maar ook enorm verknocht aan het MCL."

Het MCL kan de toestroom aan coronapatiënten goed aan, is zijn indruk. Ook omdat het ziekenhuis een langere voorbereidingstijd had dan de Brabantse ziekenhuizen. Voor de periode na de coronacrisis hoopt Louwes op meer waardering voor de zorg en voor defensie. "Het is iedereen nu wel goed duidelijk geworden hoe kwetsbaar je bent als de zorg niet op orde is."

Militairverpleegkundige Roelof Louwes uit het MCL

(advertinsje)
(advertinsje)