Recreatiesector wil ook voucherregeling: "Dit is een behoorlijk financiële klap"

Voor de recreatiebedrijven heeft de verlenging van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden grote gevolgen, met Pasen mogen er geen gasten komen en ook in de meivakantie heb je geen inkomsten. De vaste gasten kunnen wel op de camping komen, maar de toiletvoorzieningen zijn afgesloten.
Kampearje © Shutterstock.com
"We zijn wel geschrokken van de maatregelen, we hadden wel verwacht dat het zou worden verlengd, maar nu is het tot na de meivakantie. Dan gaat het wel heel erg hard", zegt Fokko Eybergen van vakantiepark Bergumermeer in Sumar.
Het seizoen begint vaak met Pasen. "Maar we hebben ook mensen in het voorseizoen en seizoensplaatsen en die komen normaal eind maart. Die mensen kunnen geen gebruik maken van de sanitaire voorzieningen en komen dus niet. Dat is een behoorlijk financiële klap. Er zijn nu wel een paar mensen, maar die zijn op één hand te tellen. Het zijn mensen met een stacaravan of een chalet, die mogen ook komen, ze hebben een eigen sanitaire voorziening."
Zijn sector komt niet in aanmerking voor de noodpakketregeling van het kabinet. "Daar zijn we boos over. We wachten nu op het ministerie dat we eenzelfde voucherregeling krijgen als bij de reisbranche. Dat mensen die hebben geboekt, dat later kunnen inwisselen en niet hun aanbetaling kwijt zijn. Bovendien kunnen we ze niet terugbetalen. De meeste bedrijven doen allerlei investeringen in de winter en hebben amper geld op de rekening, dus geld om terug betalen is er gewoon niet."
Volgens hem kan dit weleens het einde betekenen voor sommige bedrijven in de toerisme- en watersportsector. "Maar het werkt door, ook voor installatie- en bouwbedrijven in de volgende winter."
Hij hoopt dat hij bij Hemelvaart wel open kan. "Als dat ook nog wegvalt en pinkster ook, dan is de schade niet te overzien. We kunnen onze omzet niet inhalen."
Fokko Eybergen van vakantiepark Bergumermeer