liveblog | 1 april 2020

Coronanieuws 1 april: Eilandburgemeesters willen geen toeristen met Pasen

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Laatst bijgewerkt: 8 april 2020, 11:39 uur
23:12

Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van woensdag 1 april over de coronacrisis. Het belangrijkste nieuws van deze dag op een rijtje:
22:42

Eilandburgemeesters willen geen toeristen.

De burgemeesters van de vijf Nederlandse Waddeneilanden hopen dat er met Pasen geen toeristen naar de eilanden komen. Dat zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. Eerder deden de burgemeesters al een oproep om niet meer te komen vanwege de coronacrisis. Het kabinet heeft dinsdag de coronamaatregelen verlengd tot 28 april.
Van Gent wil daarom het liefst geen toeristen toelaten op de eilanden. "Dat is heel moeilijk en voor onze ondernemers bijzonder lastig, maar op dit moment gaat toch de volksgezondheid voor en staat het bestrijden van dat nare virus voorop. Daar moeten we heel veel voor laten, dat is hartstikke vervelend, maar het is nu even niet anders."
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog
22:09

Digitale raadsvergadering beëindigd

Het was de bedoeling dat de gemeenteraad van De Fryske Marren woensdagavond een digitale raadsvergadering zou houden, vanwege de coronamaatregelen. Dat pakte echter nog niet helemaal goed uit, want vanwege technische problemen moest er een eind gemaakt worden aan de vergadering. "Volgende keer beter", laat burgemeester Fred Veenstra op Twitter weten.
21:56

Gratis bezorgservice met elektrische auto's

Ondernemers komen in deze tijden van corona met steeds creatievere oplossingen om toch aan het werk te blijven. Zoals in Grou waar een handelaar in elektrische fietsen en auto's die nu inzet als elektrische bezorgservice in de binnenstad van Leeuwarden.
Fergese besoarchservice
21:50

De Fryske Marren wil 'bevrijdingssubsidie' terug

Verenigingen en stichtingen in De Fryske Marren die hun activiteiten rondom 75 jaar bevrijding geschrapt hebben vanwege de coronacrisis, moeten de gemeentelijke subsidie terugbetalen. Dat schrijft de gemeente in zijn nieuwsbrief. Burgemeester en wethouders hebben besloten dat initiatiefnemers van evenementen die verschoven worden, de subsidie wel mogen houden. Maar als een activiteit helemaal wordt afgelast, moet de ontvangen bijdrage ingeleverd worden. Als er al kosten zijn gemaakt, dan moeten de initiatiefnemers contact opnemen met de gemeente. Er kan dan bekeken worden of die nog verrekend kunnen worden.
20:59

Frankrijk ook boven 4.000 coronadoden

Frankrijk is het vierde land met meer dan 4.000 coronadoden. Het aantal ging daar in een dag omhoog met 509 naar 4.032. In Italië, Spanje en de Verenigde Staten zijn er ook al minstens 4.000 mensen overleden door het coronavirus.