Coronanieuws 1 april: Eilandburgemeesters willen geen toeristen met Pasen

01 apr 2020 - 22:00

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

 • Er zijn in onze provincie tot nog toe 140 mensen positief getest op het virus, elf mensen zijn overleden.
 • Woensdag waren er geen nieuwe sterfgevallen door corona in Fryslân.
 • Er lagen dinsdag in Fryslân 28 mensen op de intensive care en nog eens 65 mensen op andere afdelingen in de ziekenhuizen.
 • Scholen en horeca blijven dicht tot en met 28 april, heeft het kabinet bepaald. Het betaalde voetbal ligt stil tot 1 juni.
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
 • Kijk hier op de overzichtskaart naar het totaal aantal positieve testen in Fryslân (bron: RIVM/GGD).

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

23:12
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van woensdag 1 april over de coronacrisis. Het belangrijkste nieuws van deze dag op een rijtje:

 • Er zijn in onze provincie tot nu toe 140 mensen positief getest op het virus, elf mensen zijn overleden.
 • Er lagen woensdag in Fryslân 28 mensen op de intensive care en nog eens 65 mensen op andere afdelingen in de ziekenhuizen.
 • Al zo'n 1.500 mensen hebben zich aangemeld bij de Friese ziekenhuizen om te helpen bij de coronadrukte.
 • De politierechter in Assen heeft een 21-jarige man uit Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van tien weken vanwege bedreigen met corona.
 • Medisch laboratorium Izore heeft zorgen over het behoud van kwaliteit bij flinke uitbreiding van het aantal testen op corona.
22:42
Eilandburgemeesters willen geen toeristen.

De burgemeesters van de vijf Nederlandse Waddeneilanden hopen dat er met Pasen geen toeristen naar de eilanden komen. Dat zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. Eerder deden de burgemeesters al een oproep om niet meer te komen vanwege de coronacrisis. Het kabinet heeft dinsdag de coronamaatregelen verlengd tot 28 april.

Van Gent wil daarom het liefst geen toeristen toelaten op de eilanden. "Dat is heel moeilijk en voor onze ondernemers bijzonder lastig, maar op dit moment gaat toch de volksgezondheid voor en staat het bestrijden van dat nare virus voorop. Daar moeten we heel veel voor laten, dat is hartstikke vervelend, maar het is nu even niet anders."

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog

22:09
Digitale raadsvergadering beëindigd

Het was de bedoeling dat de gemeenteraad van De Fryske Marren woensdagavond een digitale raadsvergadering zou houden, vanwege de coronamaatregelen. Dat pakte echter nog niet helemaal goed uit, want vanwege technische problemen moest er een eind gemaakt worden aan de vergadering. "Volgende keer beter", laat burgemeester Fred Veenstra op Twitter weten.

21:56
Gratis bezorgservice met elektrische auto's

Ondernemers komen in deze tijden van corona met steeds creatievere oplossingen om toch aan het werk te blijven. Zoals in Grou waar een handelaar in elektrische fietsen en auto's die nu inzet als elektrische bezorgservice in de binnenstad van Leeuwarden.

21:50
De Fryske Marren wil 'bevrijdingssubsidie' terug

Verenigingen en stichtingen in De Fryske Marren die hun activiteiten rondom 75 jaar bevrijding geschrapt hebben vanwege de coronacrisis, moeten de gemeentelijke subsidie terugbetalen. Dat schrijft de gemeente in zijn nieuwsbrief. Burgemeester en wethouders hebben besloten dat initiatiefnemers van evenementen die verschoven worden, de subsidie wel mogen houden. Maar als een activiteit helemaal wordt afgelast, moet de ontvangen bijdrage ingeleverd worden. Als er al kosten zijn gemaakt, dan moeten de initiatiefnemers contact opnemen met de gemeente. Er kan dan bekeken worden of die nog verrekend kunnen worden.

20:59
Frankrijk ook boven 4.000 coronadoden

Frankrijk is het vierde land met meer dan 4.000 coronadoden. Het aantal ging daar in een dag omhoog met 509 naar 4.032. In Italië, Spanje en de Verenigde Staten zijn er ook al minstens 4.000 mensen overleden door het coronavirus.

19:20
Videodagboek verpleegkundige Lo Keers

Lo Keers (32) is verpleegkundige en wordt ingezet op de corona-afdeling van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. In haar videodagboek vertelt ze hoe het werken op die afdeling precies gaat. Lo doet mee aan het vlogproject van Omrop Fryslân 'Berjochten út it Hert'. Met een netwerk aan mensen uit de hele provincie laat Omrop Fryslân van binnenuit zien wat er speelt. Lo Keers en de andere vloggers volgen? Dat kan via deze dossierpagina.

18:45
Beroepsmilitair Louwes is IC-verpleegkundige in het MCL

Ook Defensie is volop bezig met het bestrijden van de coronacrisis. Bij het MCL in Leeuwarden zijn vijf beroepsmilitairen in actie. Eén daarvan is Roelof Louwes uit Franeker.
Hij is door Defensie gedetacheerd in het Leeuwarder ziekenhuis. Louwes is zeven keer op missie geweest, waaronder in Uruzgan in Afghanistan. Daar heeft hij wel geleerd om met crisissituaties om te gaan. Die ervaring komt nu tijdens de coronacrisis goed van pas. "We laten ons niet verrassen door veranderende situaties, dat zit in ons ruggenmerg", zegt Louwes.

In Nederland werken momenteel in totaal zo'n 90 militairen als gespecialiseerde verpleegkundigen in de ziekenhuizen. Het hele interview met Louwes is hier te lezen.

17:55
Minder coronapatiënten in Friese ziekenhuizen

Er lagen bij de meting van woensdagmorgen 93 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen. Dat zijn er 16 minder dan een dag eerder. Het aantal patiënten op de intensive care is gelijk gebleven: 28.

Coronapatiënten in Friese ziekenhuizen

IC niet-IC
Vrijdag 27/03 18 81
Zaterdag 28/03 26 77
Zondag 29/03 28 76
Maandag 30/03 31 73
Dinsdag 31/03 28 81
Woensdag 01/04 28 65
17:29
We zitten dan wel in de coronacrisis, het was natuurlijk ook 'gewoon' 1 april
Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)