Scholen langer dicht? In Balk krijgen de kinderen al extra opdrachten voor thuis

Hoe komt het met de sluiting van de scholen? Die vraag houdt ouders, kinderen en scholen deze dinsdag bezig. De persconferentie van het kabinet moet dinsdagavond duidelijkheid geven of scholen langer dan 6 april dicht blijven. De katholieke basisschool Sint Ludgerus in Balk wacht de persconferentie van het kabinet niet af en deelt alvast extra schoolboeken en opdrachten uit aan de leerlingen. "Dit zal nog langer duren en daar moeten wij op voorbereid zijn."
Skoalle Balk
De deuren van de Ludgerus in Balk zijn deze ene keer open. Bas Bosma stapt in het lege gebouw naar binnen. "Ik kwam de boeken voor mijn dochter ophalen", zegt hij tegen een meester die achter een grote tafel zit. Bosma krijgt een stapel met taal en rekenen mee. "Het thuis lesgeven is voor ons niet een hele makkelijke situatie", zegt hij eerlijk. "Als je kinderen thuis zitten, dan vallen ze snel terug in het thuis zijn. Ze hebben het gevoel of zijn ze vrij. Je probeert de kinderen erbij te houden en wat ritme aan te brengen, maar dat is toch wel moeilijk.
Niet alleen voor de kinderen is het moeilijk. Bosma is net voor de tweede keer vader geworden. "Die kleine van tien maand heeft veel aandacht nodig. Die heeft helemaal geen ritme. Dan is het voor ons extra aanpoten."
Ouders halen boeken op bij de school
© Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort

Je mist de kinderen

Meester Patrick de Vries deelt al de hele ochtend boeken uit. "Kijk, hier zit mijn klas", zegt hij terwijl hij een stapel boeken naar binnen brengt. "Die is op het moment zo leeg, dat doet mij gewoon zeer. We geven veel les via de computer en dan houd je een beetje contact, maar ik mis de kinderen al. Ik zou ze allemaal graag hier willen hebben, want dan houd je het fysieke contact en daar doe je het voor. Even een hand tegen en met de kinderen in gesprek. Dat mis ik het meest van allemaal. Maar het is nu even niet anders."

Wisselende reacties

De school geeft op het moment veel huiswerk mee, omdat ze verwachten dat de maatregelen worden verlengd. "Wij gaan ervan uit dat we voorlopig nog tot mei dicht zijn", vertelt directeur Sjors de Wolff.
"Dus de ouders zullen moeten wennen. We hadden het liefste dat de kinderen er nu wel waren, maar daar is niets aan te veranderen. De maatregelen zorgen voor wisselende reacties bij ouders. De één kan de kinderen makkelijker lesgeven dan de ander. Naast dat speelt de situatie thuis ook mee natuurlijk. Werken de ouders ook thuis? Hebben ze een oppas kunnen regelen? Dat zijn allemaal factoren die invloed hebben. Ook voor ons als school is dat aanpassen", zegt De Wolff, terwijl hij Bosma uitzwaait. "We geven ouders als bas nu veel huiswerk mee, zodat de kinderen vast vooruit kunnen."
© Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort