Warme bakker bezorgt gratis aan huis

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor cruciale beroepen zoals bakkers. De winkels zijn dan wel open, het aantal klanten is erg teruggelopen. Voor bakker Romke van der Meulen, met zaken in Sneek en Franeker, kwamde klap extra hard aan, omdat hij gespecialiseerd is in banketproducten.
Waarme bakkers besoargje fergees oan hûs
"Mensen komen niet meer bij elkaar over de vloer, verjaardagen worden niet gevierd en dus worden er bijna geen gebakjes meer gegeten. Bovendien moesten we onze koffiecorner in Sneek in de Korenbloem sluiten, zodat wij ook die omzet kwijt zijn geraakt", zegt Romke van der Meulen. Om de zaak draaiende te houden is hij nu met een gratis bezorgdienst begonnen. Zowel in Sneek als in Franeker als verder buiten.
Banketbakkerij Schaafsma © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
En het werkt. Van der Meulen merkt dat ook op dit gebied mensen om elkaar denken "Ik kreeg een vraag van een jongeman uit Amsterdam of we bij zijn opa in het verzorgingshuis in Sneek twee hazelnootgebakjes wilde langs brengen. Om een beetje kleur aan het leven te geven. Dat zijn mooie dingen."
Bakker Romke van der Meulen mei selsbakte sûkerbôle © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Waar de productie van banketproducten gedaald is, bakt de bakker nu wel meer brood. "Er wordt 20 tot 30% minder banket gemaakt, maar we zien juist een toename van brood, broodjes krentenbollen en suikerbrood."
Ferslachjouwer Timo Jepkema praat mei banketbakker Romke van der Meuelen

Bezorgdienst

De bakker heeft een webwinkel waar mensen hun brood en banket kunnen bestellen. De bestellingen worden gratis bezorgd in een groot gebied. "Wij bezorgen dus in de omgeving van Sneek en Franeker en alles wat daartussen ligt, maar ook al richting Harlingen en Leeuwarden."
Minsken keapje minder banketprodukten © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Nu minder mensen mensen in de bakkerij zelf langskomen, neemt het aantal bestellingen toe. "De eerste twee weken moesten mensen er aan wennen, maar nu neemt het aantal bestellingen toe. Wij kunnen drie mensen tegelijk in de zaak hebben. Het aantal klanten is afgenomen, dus komen we nu naar de mensen toe. Extra service die gratis is."