Coronanieuws 31 maart: Scholen en horeca langer dicht, geen profvoetbal tot 1 juni

31 mrt 2020 - 23:00

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus:

 • Er zijn in onze provincie tot nog toe 128 mensen positief getest op het virus, elf mensen zijn overleden.
 • Er liggen in Fryslân momenteel 28 mensen op de intensive care en nog eens 73 mensen op andere afdelingen in de ziekenhuizen.
 • Het kabinet geeft dinsdag rond 19.00 uur weer een persconferentie over het wel of niet verlengen van de coronamaatregels.
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
 • Kijk hier op de overzichtskaart naar het totaal aantal positieve testen in Fryslân (bron: RIVM/GGD).

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:54
Tot zover

Tot zover dit liveblog van dinsdag 31 maart over de coronacrisis. Het belangrijkste nieuws van vandaag op een rij:

 • Er zijn nu in totaal elf mensen in Fryslân gestorven aan het coronavirus. Bij 128 Friezen is het coronavirus vastgesteld;
 • In de Friese ziekenhuizen lagen dinsdag 109 coronapatiënten. Hiervan lagen er 28 op de intensive care.
 • Scholen blijven dicht tot en met de meivakantie. Ook de horeca, musea, kappers en sportclubs mogen voor 28 april niet open. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al verboden tot 1 juni.
 • Mensen moeten geen plannen gaan maken voor de meivakantie. Iedereen moet thuisblijven, zegt premier Rutte.
 • Aanstaande zondag moet er plaats zijn voor 2.400 patiënten op de intensive cares in Nederland, zegt minister Hugo de Jonge. Momenteel staan er 1.900 bedden klaar.
 • Het zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen met klachten wordt ook getest op het coronavirus. Binnen een paar weken wordt de testcapaciteit vier keer zo groot. Dan is het mogelijk om iedere dag 17.500 testen te doen.
 • De competities in het amateurvoetbal worden niet afgemaakt: er zijn geen kampioenen en niemand promoveert of degradeert. Het betaalde voetbal ligt stil tot in ieder geval 1 juni.
 • Het aantal meldingen van huislijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling neemt erg toe.
22:32
KNVB wacht UEFA-vergadering af

De KNVB had drie scenario's klaar staan voor de rest van het seizoen in het betaalde voetbal. Dat waren: uitspelen voor 30 juni, uitspelen na 30 juni óf het seizoen nu beëindigen. Het eerste scenario kan al bijna niet meer uitgevoerd worden, omdat Rutte vandaag meldde dat er voor 1 juni niet kan worden gevoetbald.

Om het seizoen toch af te kunnen maken, zou men daarom ook in juli moeten voetballen. Dat moet de UEFA dan wel toestaan, want officieel loopt het seizoen tot 30 juni. Woensdag is er een vergadering met de UEFA en landelijke voetbalbonden. Dan moet er meer duidelijk worden.

22:05
FNP boycot vergaderingen Achtkarspelen

Burgemeester Brouwer van Achtkarspelen denkt dat vergaderingen in beperkte vorm door kunnen gaan, maar de FNP in de gemeente is het daar niet mee eens. De fractie boycot de komende vergaderingen, omdat de leden het "onbegrijpelijk en niet bestaanbaar" vinden dat de vergaderingen doorgaan.

"De overheid neemt noodzakelijke maatregelen, maar de gemeentelijke overheid in Achtkarspelen vindt blijkbaar dat al deze regels alleen voor een ander gelden en niet voor zichzelf", zegt FNP-raadslid Tjibbe Brinkman.

21:17
Twee Friese clubs in derde divisie

Dat het amateurvoetbal dit seizoen niet meer wordt afgemaakt, betekent onder andere dat de twee Friese clubs in de derde divisie elkaar komend seizoen weer zullen treffen. Het gaat om Harkemase Boys en ONS Sneek. Opvallend, omdat de eerste club meedeed voor promotie en de andere op degraderen stond. Jan Vlap, komend seizoen trainer bij ONS:"Als toekomstige degradant moet je blij zijn dat je er nu in blijft, maar ik vind het veel sneuer voor clubs die dicht bij promotie stonden." Lees hier het volledige verhaal over het amateurvoetbal.

21:08
"Pijnlijk, maar begrijpelijk"

"Pijnlijk, maar begrijpelijk." Dat is de reactie van ouderenbond ANBO op het besluit om de coronamaatregelen te verlengen. "De gezondheid van ons allemaal gaat voor, maar het is wel verdrietig nieuws voor ouderen in verpleeghuizen die geen bezoek mogen ontvangen en ouderen die alleen thuis zitten", zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

20:33
AOb: verstandig besluit

Dat de scholen langer dicht blijven is een verstandig besluit, zegt de Algemene Onderwijsbond. "Dit was een onvermijdelijk besluit, we snappen dat het kabinet de scholen langer dichthoudt. De gezondheid staat voorop." De scholen zijn in ieder geval dicht tot het einde van de meivakantie, die officieel van 25 april tot 3 mei op de kalender staat.

20:32
Overleg onderwijs

De hogescholen en universiteiten praten woensdagmorgen met minister Van Engelshoven over de gevolgen van het verlengen van de maatregelen. Dan moet duidelijk worden wat die gevolgen zijn, want momenteel weet de Vereniging Hogescholen dat nog niet. Ook de MBO Raad is aanwezig bij het overleg.

20:05
Amateurvoetbal gaat niet verder

Het seizoen in het amateurvoetbal gaat niet meer verder, zegt de KNVB. Er zijn geen kampioenen en ook geen clubs die promoveren of degraderen.

Directeur van het amateurvoetbal Jan-Dirk van der Zee: "Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag 'hoe nu verder?' steeds zwaarder gaat wegen. Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven."

20:04
VNO-NCW en MKB hebben begrip

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland begrijpen de verlenging van de coronamaatregelen. "De hoop van veel ondernemers is natuurlijk dat op een zeker moment gefaseerd er al wat sectoren voorzichtig hun deuren zouden kunnen openen." Maar de prioriteit ligt bij het in stand houden van de zorg in de ziekenhuizen en het beperken van de verspreiding van het virus.

20:01
2.400 plekken op de IC

Aanstaande zondag moet er plaats zijn voor 2.400 patiënten op de intensive cares in Nederland, zegt minister De Jonge. Momenteel staan er 1.900 bedden klaar.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)