Coronanieuws maandag 30 maart: 31 patiënten op Friese intensive cares

30 mrt 2020 - 17:25

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus:

 • Er zijn in onze provincie tot nog toe 122 mensen positief getest op het virus, twee mensen zijn overleden;
 • De maatregelen tegen de verspreiding van het virus werken, maar minder goed dan dat het RIVM had gehoopt;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier;
 • Kijk hier op de overzichtskaart naar het totaal aantal positieve testen in Fryslân (bron: RIVM/GGD).

Dit liveblog is ook in het Fries te volgen.

22:54
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van maandag 30 maart over de coronacrisis. Wij zetten nogmaals een paar belangrijke punten uit dit liveblog op een rijtje:

 • Volgens het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland liggen er in Fryslân op dit moment 31 mensen op de intensive care en nog eens 73 mensen in ziekenhuizen (buiten de IC).
 • Waarschijnlijk zal het kabinet dinsdag om 19.00 uur weer een persconferentie houden over het wel of niet verlengen van de coronamaatregelen.
 • In Drachten en Beetsterzwaag worden woensdag corona-locaties van Talant geopend voor mensen met een verstandelijke beperking. In totaal kunnen er 33 mensen terecht.
 • Er zullen ook militair verpleegkundigen en militaire dokters aan het werk in ziekenhuizen om zorgpersoneel te steunen.
22:16
Visserij staat stil

Kleine ondernemers hebben veel te maken met de coronacrisis. Ook in sectoren waar je het niet direct verwacht, zoals de palingvisserij. Een kilootje paling kan nog wel op bestelling, maar omdat alle restaurants dicht zijn, hoeven de meeste kleine visbedrijfjes het water niet meer op. In Fryslân zijn er officieel nog zo'n twaalf palingvissers, vaak eenmanszaken. Die zijn voor een groot deel afhankelijk van de horeca. Supermarkten en viswinkels krijgen hun paling vaak van de grotere producenten.

Lees hier het persoonlijke verhaal van palingvisser Ale de Jager uit Reduzum.

20:15
Militaire doktoren en verpleegkundigen naar ziekenhuizen

De rijksoverheid laat weten dat zo'n 90 militair verpleegkundigen en 20 militaire dokters aan het werk gaan in ziekenhuizen en zorginstellingen in het land. Zij steunen het zorgpersoneel vanwege het coronavirus en worden in Ede ingewerkt. Het is nog niet bekend of er ook mensen van defensie in Fryslân aan het werk gaan.

20:14
Nieuwe datum Olypmische Spelen bekend

Er is een nieuwe datum gekozen voor de Olympische Spelen van Tokio: 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Dat is nagenoeg een jaar later dan de oorspronkelijke planning. Dit jaar kan het vanwege het coronavirus niet doorgaan. Sporters en coaches kunnen nu bezig met het plannen van hun voorbereidingen voor de nieuwe Spelen.

Bekijk hier een video met de reacties van de Friese topsporters over het uitstellen van de Olympische Spelen.

20:13
Drachten en Beetsterzwaag krijgen corona-locatie voor mensen met een verstandelijke beperking

Talant (onderdeel van Zorggroep Aliade) opent deze week in Beetsterzwaag en Drachten twee corona-afdelingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Op deze 'COVID-huizen' zijn vanaf april cliënten welkom bij wie het virus vastgesteld is. Het initiatief is genomen door Aliade in overeenstemming met gemeentes. De afdelingen zijn afgesloten van andere afdelingen. In Drachten is er ruimte voor 24 mensen aan de Talant-locatie aan het Akkerland en Grasland. In Beetsterzwaag is er ruimte voor 9 mensen op het terrein van locatie De Wissel aan De Freulesingel.

"Het is niet zeker of het aantal zorgbedden dat nu beschikbaar is binnen de provincie voldoende zal zijn. Om die reden treffen Friese zorgorganisaties alvast voorbereidingen om meer patiënten te kunnen plaatsen," zo schrijft Talant.

Talant-lokaasje De Wissel oan De Freulesingel - Foto: Google Street View
19:18
Help! Wat moet ik met mijn haar? Vier tips van de thuiskapster:

Wat moet je wel en niet doen met je haar nu je niet naar de kapper mag? Thuiskapster Annie Veenema uit Stiens probeert creatieve oplossingen te bedenken. Zij geeft vier tips:

 1. Knip of verf je haar niet zelf, want je kunt veel verprutsen. Voorkom zo schade op lange termijn en halsbrekende toeren om het weer mooi te krijgen.
 2. Besteedt voldoende aandacht aan het verzorgen van je haar: gebruik goede shampoo en conditioner.
 3. Als het dan wel echt nodig is om te knippen, probeer dan bijvoorbeeld alleen je nek uit te scheren en niet het hele kapsel.
 4. En als het nu écht niet meer gaat: dan kun je altijd nog een pet op zetten.

Luister hier naar het volledige gesprek met thuiskapster Annie Veenema uit Stiens

Foto: Thúskapster Annie
19:02
Gevangenen tot 6 april geen bezoek

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming laat weten dat gedetineerden en tbs'ers nog wat langer geen bezoek mogen krijgen vanwege het coronavirus. Gevangenen met klachten die op het virus kunnen wijzen, krijgen een cel voor zich alleen. Zo wordt de kans op besmetting zo klein mogelijk gemaakt.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)