Winkels in non-foodsector krijgen ook overheidssteun

Het kabinet breidt de hulpmaatregelen voor ondernemers uit. Winkels in de non-foodsector, die nog wel zijn geopend, zoals kledingwinkels, kunnen ook gebruik maken van de regeling. Dat was eerst nog niet zo. Toen kwamen alleen bedrijven die moesten sluiten vanwege de coronacrisis voor steun in aanmerking.
Non food winkels
De ervaring van ondernemer Corinne Hoek uit Harlingen is dat mensen geen zin hebben om kleding te kopen. Er zijn dagen waarop enkele mensen binnenkomen en dan vooral om de ondernemer sterkte te wensen. Hun hoofd staat niet naar kleding, vertellen ze haar. Dat snapt ze, maar inkomsten zijn er daardoor niet. Toch houdt ze de winkel geopend. Voor haar eigen afleiding, maar ook omdat de leveranciers wel komen. Bovendien probeert ze via sociale mediakanalen Instagram en Facebook nog wel te verkopen.
De eigenaar van 't Winkeltje, die vooral dameskleding verkoopt, kan het nog wel eventjes volhouden maar hoopt uiteraard dat deze situatie niet al te lang duurt. Tot de zomer zingt ze het nog wel uit, maar als het langer duurt dan weet ze niet of ze het nog wel volhoudt en nog zin heeft om verder te gaan. "Of ik het dan voor mezelf nog wil en kan volhouden, dat weet ik niet."
© Omrop Fryslân
Het noodloket voor ondernemers en zzp'ers, die financiële steun willen aanvragen, was dit weekend niet bereikbaar door een storing. Deze is nu opgelost, maar staatssecretaris Mona Keijzer roept op om op dit moment alleen maar een aanvraag t doen voor overheidssteun als men de hulp acuut nodig heeft.
Gedupeerde ondernemers kunnen onder ander aanspraken maken op een eenmalige tegemoetkomen van 4.000 euro. Maandag wordt de lijst met nieuwe branches bekendgemaakt.
© Omrop Fryslân