Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven: "Het is constant zoeken naar balans"

John Jorritsma was acht jaar Commissaris van de Koning(in) in Fryslân, toen hij in 2016 naar Eindhoven verhuisde om daar burgemeester te worden. Vanwege die functie is Jorritsma ook voorzitter van de Veiligheidsregio daar. Brabant is momenteel het epicentrum van de coronacrisis in ons land. Dat trekt een zware wissel op Jorritsma en zijn team. Radioprogramma Buro de Vries sprak uitgebreid met Jorritsma.
John Jorritsma © ANP
Om te beginnen: hoe gaat het met u?
"Het zijn zware tijden, voor ons allemaal en daar ben ik geen uitzondering op. Voor Brabant in het bijzonder zijn het moeilijke tijden. Er zijn hier al veel mensen overleden en de capaciteit in ziekenhuizen in onderwerp van gesprek. Wij moeten er met zijn allen volop mee aan de slag."
Hoe zien uw dagen eruit?
"Sinds een maand ben ik 24/7 druk met de corona. Iedere dag begint met een regionaal beleidsoverleg met verschillende ketenpartners, zoals de GGD, GOR, politie, Openbaar Ministerie en hun communicatieadviseurs. Daarna heb ik Veiligheidsoverleg van een gebied van 21 gemeenten met bijna een miljoen inwoners. Dan is daarna het overleg van het interregionale beleidsteam. En natuurlijk moet ik daarnaast ook nog een grote stad, Eindhoven, besturen. Wij zijn de hele maand al bezig met regie te bouwen rondom de aanpak van corona. In Brabant waren wij al een heel eind, voordat het kabinet met maatregelen kwam. Dat vraagt nu veel overleg. Er zijn in Nederland 25 voorzitters van Veiligheidsregio's die moeten overleggen om de goede maatregelen te nemen."
John Jorritsma (links) yn corona-oerlis © ANP
Wat is op dit moment de stand van zaken in Brabant?
"Dat is een lastige vraag. Het zijn dagkoersen. Op dit moment hebben wij in Oost-Brabant de twijfelachtige eer dat hier de meeste mensen overlijden. Wij verwachten dat de piek in de komende week tot tien dagen zal zijn, dat het aantal besmettingen oploopt en wij zijn bang dat wij niet genoeg plek hebben. Met het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) is er overleg om te bekijken hoe de capaciteit eruit ziet."
Zijn uw connecties met Fryslân hierbij ook ingezet met Friese ziekenhuizen?
"Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma zie ik natuurlijk bij het veiligheidsoverleg, maar ik heb zelf geen rol gespeeld in die samenwerking tussen de noordelijke en zuidelijke ziekenhuizen. Dat doen de mensen die daar verstand van hebben. Ik ben wel heel dankbaar dat de noordelijke ambulancediensten dit nu oppakken. De onderlinge contacten zijn heel goed."
Staan de neuzen van de Veiligheidsregio's dezelfde kant op?
"Ja, in zijn algemeenheid wel. Veiligheidsregio's hebben natuurlijk allemaal hun eigen en verschillende problemen. In Zeeland bijvoorbeeld zijn veel Duitsers die daar naar hun vakantiehuis gaan. Hier in Brabant hebben wij onze zorgen met de grens met België. Maar we zijn ondertussen met elkaar aan het werk, bijvoorbeeld met het opstellen van de noodverordening in overleg met de regering."
Het is constant zoeken naar balans
John Jorritsma, burgemeester Eindhoven
Zijn jullie in Brabant ook strenger, omdat jullie het epicentrum zijn?
"Dat weet ik niet. Wij hebben bijvoorbeeld een hele grote markt in Eindhoven. Hier komen duizenden en duizenden mensen op af. Die markt hebben wij opengehouden, omdat die een vitale rol speelt in de voedselinfrastructuur. Andere plaatsen zeggen: wij kunnen dat niet handhaven. Bij ons gaat dat echter ontzettend goed. Bovendien hebben wij bijvoorbeeld ook campings opengehouden, omdat bij ons veel arbeidsmigranten in zulke woningen zitten. Maar ook mensen in de medische zorg overnachten op die plekken en daarom is het belangrijk om die open te houden voor mensen in cruciale beroepen. Het is constant zoeken naar balans."
Bent u als mens bang? Ligt u er 's nachts wakker van?
"Ja natuurlijk, ook ik maak mij grote zorgen over de toekomst. Ik denk dat wij dit virus wel op een of andere manier kunnen afsluiten, maar de crisis van 2012 (Europese staatsschuldencrisis, red.), die verbleekt bij deze crisis. Er zullen ook veel bedrijven in grote problemen komen. Je moet er bijblijven, daar ben ik voor: bijblijven. Ik ben blij dat ik er niet alleen voor sta. Ik ben het gezicht en de eindverantwoordelijke, maar ik ben ongelooflijk blij met de mensen die ik om mij heen heb. Maandag hebben wij ook weer overleg, met het RIVM, de GGD, Defensie en de Veiligheidsregio's en dan nemen wij opnieuw beslissingen. Dat is ook waar het land momenteel behoefte aan heeft: mensen die knopen doorhakken."