Thys de Jong loopt Marathon Rotterdam mis door coronacrisis

28 mrt 2020 - 17:28

Niet alleen voor bekende sporters heeft de coronacrisis gevolgen. Ook voor bijvoorbeeld atleet Thys de Jong uit Britsum. Hij zou dit voorjaar voor het eerst de Marathon van Rotterdam lopen, maar die is geschrapt. Het zorgt voor een dubbel gevoel, want Thys had een bijzonder doel.

Thys, die bij atletiekvereniging Lionitas in Leeuwarden traint onder leiding van veteraan Remon van Lunzen, liep de afgelopen tijd al diverse halve marathons. De Marathon van Rotterdam zou zijn eerste volledige marathon worden.

Hij was sinds 1 januari volop in voorbereiding, stond er naar eigen zeggen mee op en ging ermee naar bed. Hij was in topvorm, zo oordeelde ook zijn coach. Bovendien had hij een bijzonder doel: zijn vader stierf in 2004 aan de gevolgen van kanker en daarom zou Thys de marathon lopen voor 'Ren tegen Kanker'.

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Dat de wedstrijd niet doorgaat, begrijpt hij door de huidige coronacrisis. ,,Er is eerst teleurstelling, maar rationeel gezien heb je er natuurlijk alle begrip voor", zegt hij.

De marathon is verplaatst naar oktober. Thys zal nu proberen om door te trainen, zo goed en kwaad als het kan. Hij voelt zich naar eigen zeggen beresterk en noemt het jammer dat hij nu even niet al zijn energie kwijt kan.

Thys de Jong:

'Vreugde van het hardlopen'

En waar je een atleet verwacht die in zak en as zit, dan heb je het mis. "Ik dacht dat ik veel verdriet zou hebben van het feit dat de Marathon van Rotterdam niet doorging, maar ik geniet juist nu nog meer van het hardlopen."

Toen Thys hoorde dat het evenement werd afgelast reageerde hij met een reflex. "Ik dacht, ik moet weg. Hardlopen. Dat is voor mij heel puur nu, ik loop niet vanuit een schema maar vanuit de vreugde van het hardlopen."

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Bekijk hier een langer gesprek met Thys de Jong:

(advertinsje)
(advertinsje)