Vast in het buitenland: Maeike de Jong kan Nepal niet uitkomen

28 mrt 2020 - 15:03

In plaats van yoga op een stil plekje in de Himalaya zit Maeike de Jong uit Leeuwarden nu geregeld op internet, om zoek naar een manier om weer thuis te komen. Vlak voordat een groot gedeelte van de wereld werd stilgelegd, reisde Maeike naar Nepal. Voor een reis door de bergen en om te leren van de boeddhistische manier van leven in het 'nu'.

Foto: Eigen foto Maeike de Jong

'Geen idee dat Nepal op slot zat'

"Het is hier wat onwerkelijk", zo zegt Maeike de Jong. Ze loopt op straat in de stad Pokhara. Overal staat politie of is het leger actief. Mensen die zonder reden op straat zijn, worden direct weer naar binnen gestuurd. Een mondkapje is verplicht. "We hadden eerst niet door wat er precies speelde", zegt Maeike.

"Vlak voordat Nepal een reisverbod instelde, ben ik aangekomen. Ik ben direct daarna al begonnen aan een trektocht door de bergen. Op dag zeven hoorden we dat het land op slot ging. Maar ja, je hebt geen idee wat dat precies inhoudt als je daar 'in the middle of nowhere' sitte. Gisteren kwam we terug en toen merkten we wat dat precies inhield. De eerste conclusie was ook al: einde aan de vrijheid."

Het geregelde vervoer mocht niet rijden. In plaats daarvan werden de toeristen in een bus van de overheid met gevaar voor eigen leven naar Pokhara gebracht. "In een gammele bus langs diepe afgronden. Ik was echt bang bij die reis." De groep werd in de bus eerst naar het ziekenhuis gebracht waar ze zijn getest. Daarna moet iedereen in quarantaine.

Puzzelen om thuis te komen

Aangekomen in Pokhara werd al snel duidelijk dat er nog maar één echte optie is: zo snel mogelijk terug naar Nederland. Maar eenvoudig is dat niet. "We zitten hier op tien uren rijden van de hoofdstad Kathmandu. Daar wil de regering hier ons zo snel mogelijk heen hebben. Dus met alle toeristen in een vliegtuig naar de hoofdstad. En dan zouden we daar eerst weer in quarantaine moeten."

Ze wil nu het liefst zo snel weer terug naar huis, naar Leeuwarden. "Het is maar de vraag wanneer er dan een vlucht naar Nederland komt. Het is nu de hele dag een beetje op internet kijken naar de opties. Ik hoop dat we snel duidelijkheid krijgen, want de geruchten gaan hier dat het land straks een maand langer op slot gaat en ik had eigenlijk ook weer gewoon aan het werk gemoeten."

Maeike de Jong

Foto: Eigen foto Maeike de Jong

Al het geregel geeft een hoop stress. De ontspannen 'reismodus' is omgezet naar de 'regelstand'. "Lekker nagenieten van mijn prestatie van het lopen van de trail, een berg beklimmen, lukt niet niet. Maar als ik kijk wat er gebeurt in de wereld, alle problemen die er zijn, kan ik het goed relativeren. Ik mag in mijn handen knijpen dat ik die trail toch in mijn pocket heb."

Ook het tweede reisdoel, te leren van het boeddhisme, lijkt te slagen: "Ik wilde heel graag leren hoe ik kan leven in het 'nu'. Dat gaat nu vanzelf. Want je hebt het niet meer zelf in de hand. Dus leg ik alles weleens weg en lig ik onder een palmboom in alle rust een boek te lezen. Dan hoor ik de vogel en kan ik genieten van het land."

De reis mag dan nu in mineur eindigen, Maeike is zeker van haar doel om weer terug te komen. "Ik wil hier lesgeven op school en de docenten helpen om beter les te geven. Het is ook gewoon een prachtig land. Ik wil de reis dan ook afmaken met alles wat ik van plan was."

Maeike de Jong

(Advertentie)
(Advertentie)