Wel of niet trouwen in tijden van corona? "Het leven gaat door"

28 mrt 2020 - 08:37

Huwelijken worden door de corona-crisis erg beïnvloed: er mogen zo weinig mogelijk mensen aanwezig zijn en ze moeten zo veel mogelijk afstand houden. Maar wat doe je eigenlijk als de grote dag binnenkort op de planning staat? Schrappen, of toch laten doorgaan? Wop Beukema en Linda van der Veen uit Surhuisterveen stappen op 17 april in het huwelijksbootje. "We hebben er nooit over nagedacht om te schrappen. Het leven gaat door."

Foto: Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort

"Extra bijzondere dag"

"Kijk, deze kaarten hebben we vorig jaar al op de post gedaan," zegt Linda terwijl ze alle kaarten op tafel legt. "Op 17 april gaat het gebeuren en we hebben er geen moment over getwijfeld om het door te laten gaan." Linda is heel enthousiast over haar dag. "We willen heel graag trouwen. Dit is graag wat we willen. Als je het uitstelt, kan het zijn dat ook niet iedereen erbij kan zijn."

Geen groot feest

"Groot voordeel is wel dat we toch al niet zo'n groot feest wilden," vult Wop zijn aanstaande aan. "Het enige dat we moesten regelen was het verzetten van de locatie, die is nu op het gemeentehuis. We zouden gewoon thuis een feest houden, maar dat wordt wel verzet, tot na de zomer. Dan is hopelijk iedereen weer welkom en maken we er nog wat van."

Wop Beukema en Linda van der Veen

Huilende bruiden

De gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel heeft alle inwoners die voor 1 juni gaan trouwen opgebeld om te vragen wat ze doen. Er zijn drie opties; uitstellen, thuis trouwen of op het gemeentehuis met maximaal 11 mensen trouwen. "De meeste mensen hebben het verzet," zegt Wieke de Boer-Hamstra van de gemeente. "We hebben veel emotionele mensen aan de telefoon gehad. Enkele vrouwen moesten echt huilen. Het is ook wel logisch, want je kijkt uiteraard naar deze dag uit. Het is voor mensen de belangrijkste dag van hun leven. Dan is het jammer dat het door corona zo erg verandert."

Wennen

De raadszaal in Buitenpost is ingericht voor trouwerijen. De gemeenteraad vergadert voorlopig niet meer en dus staat de zaal leeg. "We hebben al een paar stellen gehad," zegt De Boer-Hamstra terwijl ze door de zaal loopt. De stoelen staan op anderhalve meter afstand bij een grote tafel. In het midden staan twee stoelen voor het stel. "Deze opstelling was even wennen, maar ze hadden toch een mooie dag."

(Advertentie)
(Advertentie)